Izvor:
16.09.2019 u 19:21
0

SRĐA TRIFKOVIĆ U EMISIJI „ĆIRILICA“ NA HAPPY TELEVIZIJI: Amerikanci su zaboravili kada su im Srbi pomogli!

Profesor Srđa Trifković otkrio je neke malo poznate istorijske činjenice vezane za period Drugog svetskog rata koji dodatno objašnjavaju problematiku odnosa Srbije sa Sjedinjenim američkim državama ali i Velikom Britanijom.

– Kada su počele masovnije bombarderske misije u zimu 1943. godine, a većina je išla preko Jadranskog mora preko Srbije do Rumunije počeli su da se povećavaju gubici. Od jeseni 1943 do septembra 1944. godine, 340 aviona je oboreno i od toga je značajan broj oboren iznad Srbije već u januaru 1944. godine jedan "Liberator" oboren je kod Niša, a drugi kod Zlatibora u oba slučaja su ravnogorci prihvatili te ljude. Američka OSS je zaključila da treba organizovati evakuaciju zato što je najveći problem američke bombardne flote bio nedostatak pilota, čak veći nego gubitak aparata a tome su se usprotivili Britanci koji su leta 1943. godine doneli odluku da podršku prebace od generala Mihajlovića do Tita i tu je ključnu ulogu izvršila britanska vojno-obaveštajna služba iz kruga Firbija iz Kembridža. Klagman je bio ključni čovek koji je filtrirao izveštaje britanskih vojnih misija da su Partizani jedini koji vode borbe i da su Četnici jedini za kolaboraciju. Četnici su septembra 1943. godine oslobodili Višegrad a oni su rekli da su Partizani. Posle nemačkog desanta da Drvar partizanski pokret je bio u krizi i oni su posle titovog prebacivanja na Vis nisu imali nijedan funkcionalni aerodrom ali je Klagman bio zagrižen antimihajlovićevac. Oni su bili pod stalnim pritiskom svojih političkih kontrolora da se time reafirmiše ravnogorski pokret i da se vraća Draža u političku igru. On je rizikovao preko svojih pretpostavljenih prebacivanjem Zvonka Vučkovića i išli su do krajnosti – rekao je Srđa Trifković u emisiji "Ćirilica".

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter