Izvor: blic
03.12.2023 u 13:19
0

PONOS SRBIJE: Trojica desetogodišnjaka pobednici svetskog prvenstva u mentalnoj aritmetici u Dubaiu

Desetogodišnji Novosađani Adrian Ferenc Nađ, Boris Ljubotina i Danilo Kaličanin na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici u Dubaiju branili su boje Srbije i na ponos naše zemlje osvojili šampionsku titulu i zlatnu i srebrnu medalju

Na takmičenju u sklopu „BrainOBrain“ organizacije na kome je učestvovalo oko 2.000 dece, Adrian, Boris i Danilo su u svojoj kategoriji nadmašili vršnjake iz 42 zemlje rešavajući 40 zadataka za samo tri minuta što je, kako kažu, praktično nemoguće.

SNIMLJENA ZMIJA NA SNEGU: Veruje se da je to loš znak

Adrian – skromni šampion svetskog ranga

Adrian Ferenc Nađ, učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Đorđe Natošević“ koji je u Dubaiju osvojio šampionsku titulu svetskog ranga i pehar.

– Bez obzira na to što smo se ozbiljno pripremali za takmičenje, nemoguće je uraditi sve zadatke za tako kratko vreme. Samo sam se usredsredio na to da ne pogrešim pa koliko uradim zadataka. Ispostavilo se da mi je to puno pomoglo i da sam zbog toga osvojio titulu – priča nam skromni Adrian.

On u školi ima sve petice i odavno je razvio ljubav prema matematici a tome u prilog ide i činjenica da mu je ovo već druga šampionska titula svetskog ranga. Prvu je osvojio 2021. godine kada je takmičenje zbog pandemije korona virusa održano onlajn a od maja ove godine nosi i titulu državnog šampiona.

Boris niže zlatne medalje

I Boris Ljubotina, učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ već je iskusan takmičar i osvajač nekoliko nagrada u svojoj kategoriji a sada je u Dubaiju ovenčan zlatnom medaljom. Osvajač je i zlatne medalje na internacionalnom onlajn takmičenju 2021. godine, a ove godine osvojio je još jedno zlato na nacionalnom takmičenju u Beogradu.

– Jako mi je zanimljivo bilo u Dubaiju. Zadaci na takmičenju su bili teški ali ja volim da računam i uspeo sam oko 20-ak zadataka da rešim za tri minuta što je stvarno malo vremena. Jako volim matematiku i voleo bih da nastavim njom da se bavim – iskren je Boris koji, kako kaže, uživa na časovima matematike bez obzira na to što većinu gradiva već zna.

Danilo – iskusan takmičar sa brojnim nagradama

Ni Adrianov i Borisov drugar Danilo Kaličanin nije ništa manje uspešan bez obzira na to što je u Dubaiju osvojio srebrnu medalju. On još od 2019. godine u svojoj kategoriji niže medalje jednu za drugom a među najznačajnijima su zlatna medalja na nacionalnom takmičenju u Beogradu 2021. godine i šampionski pehar isto na nacionalnom takmičenju u Beogradu ove godine, tako da mu je srebro u Dubaiju došlo kao šlag na tortu s obzirom na veliku konkurenciju.

Danilo je odličan učenik Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ u koju je malo ranije krenuo pa je sada peti razred iako ima 10 godina.

– Na takmičenju nije bilo preterano teško. Verovatno se nisam dovoljno skoncentrisao pa sam samim tim imao i slabiji uspeh. Decimale su bile malo dosadne ali ostalo je bilo zanimljivo. I čitav put u Dubaji je bio zanimljiv. Upoznali smo i neke drugare iz Slovenije i lepo smo se proveli. Planiram da nastavim da se bavim matematikom jer je to moj omiljeni predmet – priča nam Danilo koji je krenuo maminim stopama jer je ona studirala matematiku i verovatno mu podstakla ljubav prema toj nauci.

Deca računaju simulirajući pokrete prstima na abakusu

Učitelj i mentor naših šampiona Novak Stanišić, ponosan na svoje učenike Adriana, Borisa i Danila kaže da je suština tehnike mentalne aritmetike da deca računaju sve četiri računske operacije zamišljajući i simulirajući pokrete prstima po abakusu.

– Sama tehnika vodi poreklo iz Azije i tamo je dosta popularizovana u poslednjih 30 godina. U Evropi je postala poznata kroz različite programe koji postoje u svim zemljama. Većina tih programa su franšize koje postoje i u mnogim zemljama sveta. Program je namenjen deci do 14 godina starosti koja kroz odgovarajuće zadatke i vežbanja stiču ovu veštinu. Ona omogućava razvoj brzine, spretnosti, tačnosti i veštine multitaskinga – objašnjava Stanišić.

Podsetimo, sam takmičarski deo u Dubaiju, kada deca računaju, trajao je tri minuta. Zadaci su se nalazili na listu podeljeni u segmente: sabiranje/oduzimanje trocifrenih brojeva (6 kolona po 5 brojeva), množenje trocifrenih dvocifrenim brojevima (12 redova), deljenje peto(šesto)cifrenih dvocifrenim brojevima (12 redova), sabiranje/oduzimanje brojeva sa dve decimale (6 kolona po 10 brojeva).

Cilj takmičenja je da u pomenuta tri minuta deca izračunaju što više, dobiju tačne rezultate i to napamet. Mlađe kategorije dece se služe abakusom, dok kao stariji ne savladaju veštinu koja im omogućava da računaju bez korišćenja ovog drevnog sredstva za računanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter