Izvor: BSC happy portal
26.04.2023 u 14:25
0

KRUCIJALNI RAZGOVOR: Ministarka Đedović se sastala sa predstavnicima Radnog tela Saveta EU – COELA (FOTO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predstavnicima Radnog tela Saveta EU za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju (COELA).

MINISTARKA ĐEDOVIĆ NA „HAPPY TV“: Bilo bi pogubno za elektroprivredu da se ona privatizuje, Vlada nema nameru da to radi, to nije cilj reformi

„Srbija je odlučna da nastavi sa usklađivanjem svog pravnog okvira sa regulativom EU, na čemu zajedno sa drugim ministarstvima radimo kroz aktivnosti u okviru Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost. U toku je izrada Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu kojim ćemo definisati ciljeve za obnovljivi izvori energije, energetsku efikasnost i emisije gasova, koji treba da bude usvojen tokom ove godine i kojim ćemo odrediti naš put energetske tranzicije i dekarbonizacije“, istakla je ministarka Đedović.

MRE/Emilija Jovanović

Neophodno je posebno voditi računa o pravednosti zelene tranzicije, o finansijskim i društvenim posledicama koje tranzicija donosi i da tokom procesa prelaska na čistije izvore energije budu zbrinuti zaposleni i lokalne zajednice koje se oslanjaju na ugalj. Kroz izmene Zakona o korišćenju obnovnjivih izvora energije treba omogućiti veću usaglašenost sa propisima EU i stvoriti uslove za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i njihovu održivu integraciju u sistem. Takođe, intenzivno se  radi na prenošenju paketa elektroenergetskih propisa u naše zakonodavstvo koje treba da bude završeno do kraja ove godine, rekla je ministarka.

MRE/Emilija Jovanović

Đedović je naglasila da je Srbija na početku velikog investicionog ciklusa u energetski sektor i zahvalila se na finansijskoj podršci EU razvoju prenosne mreže i povezivanju sa susedima u elektroenergetici, kroz projekat Transbalkanskog koridora, i diversifikaciji snabdevanja gasom, gde će zahvaljujući izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom Srbija dobiti mogućnost povezivanja sa drugim izvorima gasa i veću sigurnost snabdevanja ovim energentom.

Zahvaljujući donaciji EU od 165 miliona evra, povećan je broj domaćinstava koja mogu dobiti popuste na električnu, toplotnu energiju ili gas. Tako sada više od 190.000 domaćinstava može da umanji svoje račune, ako se prijave za status energetski ugroženog kupca. Namera je da se ovaj broj povećavama vremenom i kroz status energetski ugroženog kupca olakša građanima borba sa energetskom krizom, dodala je ministarka Đedović.

MRE/Emilija Jovanović

Na sastanku je konstatovan i napredak u oblasti sigurnosti snabdevanja kroz povećanje rezervi nafte i naftnih derivata i izgradnji novih skladišnih kapaciteta. Takođe je bilo reči o izvršenom razdvajanju delatnosti i planovima za reformisanje preduzeća u sektoru elektroenergetike, kao i o sprovođenju reformi u gasnom sektoru na osnovu akcionog plana koji je usvojila Vlada Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter