19°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: TANJUG

U NIŠU 34 OBOLELIH: Na respiratoru 17 osoba

U Kliničkom centru Niš je 34 pacijenta koji su pozitivni na korona virus, od toga je 17 pacijenata na respiratorima, i njima je ugrožen život, javili su mediji iz Niša.

O situaciji u niškom kliničkom centru pomoćnik direktora Radmilo Janković rekao je za medije da "dve niške klinike trpe ogroman pritisak“.

- Niška Klinika za anesteziju i Klinika za plućne bolesti trpe ogroman pritisak u poslednjih 48 sati naglim prilivom pacijenta iz južne Srbije. Opterećeni su stacionar i intenzivna nega - rekao je doktor Janković, ali je istakao da "situacija još nije dramatična“.

- Situacija još nije dramatična, imamo još dovoljno i u stacionaru i u jedinicama intenzivne nege dovoljno slobodnih respiratora, ali priliv pacijenta zaista se povećava poslednjih dana. Mislim da je jaasno svima da nijedan zdravstveni sistem u celom svetu ne može izdržati ovoliki pritisak, svi smo videli iskustva Španije, Italije, Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Janković.

PROČITAJTE JOŠ

STUDENTI UPUTILI DOPIS MINISTARSTVU: Traže više rokova i "reprogram" školarina

PRESEK STANJA - Koliko je obolelih od korona virusa na prostoru bivše Jugoslavije?

U CRNOJ GORI OTPUŠTEN PRVI IZLEČENI OD KORONA VIRUSA! Pacijent poručio: Dao bih sve da nisam morao da budem ovde!

MIZERNO! Dok čekali red za hleb, IZBODENI NOŽEM!

U PARAĆINU JEZIVO UBISTVO: Žena udarila muža, preminuo na licu mesta

SUROVO TEŠKI DANI: Svi klubovi Premijer lige smanjuje plate, zna se i koliko


Dodao je da se KC Niš pripremio za ovu situaciju sa epidemijom.

- Imamo strategiju novih zgrada, klinike za karidohirurgiju i klinike za fizikalnu medicinu i očekujemo da će jedan broj lakših pacijenata koji se nalaze u stacionaru i koji nam dolaze iz domova zdravlja nakon trijaže, biti prebačni u karantin Čair, što bi nas oslobodilo pritiska koji je jako velik u poslednjih 48 sati -  rekao je Janković.

Dodao je da je pođednako bitno sačuvati živote pacijenata, ali isto tako i živote lekara i medicinskog osoblja, koje je, istakao je, " 24 sata izloženo".


NAJNOVIJE VESTI O KORONI

POČEO NAJDUŽI POLICIJSKI ČAS: Od danas u 13 do ponedeljka u 5 nema, osim u OVIM SLUČAJEVIMA

STRUČNJACI OČEKUJU UBRRZANJE I VRH PANDEMIJE: Narednih 48 sati predstavlja uspon pandemije u Srbiji  

TRAMP: Bolje bi vam bilo da nosite maske, ja neću!

ČAČAK OBEZBEDIO POMOĆ ZA 1.500 NAJUGROŽENIJIH PORODICA: U ponedeljak volonteri će ih podeliti na kućne adrese

INSTRUKCIJE MINISTARSTVA: Evo kako zaštititi decu bez roditeljskog staranja-

Lekari i medicinsko osoblje menjaju se u smenama na četiri sata, sa mnogo zaštitne opreme, koja otežava kretanje i sve ostalo. Definisali smo puteve, gde idu zaraženi pacijenti, gde ulazi personal koji je presvučen, uradili smo masovni skrining naših radnika pogotovo sad u poslednjih 24 sata, onih koji su bili proteklih 10-15 dana u kontaktu sa zaraženima na jedinicama intenzivne nege i na prijemu i danas već imamo gotovo minimalno zaražavanje iznutra, nažalost, imamo unos virusa spolja, kao što je slučaj i ud rugim bolnicama u Srbiji - kaže doktor Janković.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar