Izvor: BSC happy portal
16.11.2023 u 17:21
0

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ U UŽICU: Kreće energetska sanacija najstarije škole u gradu, razgovor o važnim subvencijama (FOTO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je danas Užice, gde je prisustvovala potpisivanju ugovora za energetsku sanaciju „Prve osnovne škole kralja Petra II“ u tom gradu. Tokom posete Užicu ministarka je učestvovala i na tribini posvećenoj informisanju građana o subvencijama koje država daje za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i razgovarala sa privrednicima o ulaganjima u distributivnu mrežu.

„Projekat energetske sanacije najstarije škole u Užicu, koja iduće godine slavi 140 postojanja, vredan je ukupno 66 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Ministarstvo i lokalna samouprava, a dodeljena su putem javnog poziva. Potpisan je ugovor i radovi na energetskoj sanaciji treba da počnu narednih dana. To će omogućiti da ukupno više od 1.200 učenika i nastavnika u ovoj školi imaju bolje uslove za rad, a da se potrošnja energije smanji za oko 40 odsto“ rekla je ministarka.

Ona je istakla da se racionalnijom potrošnjom energije istovremeno smanjuje i emisije štetnih gasova i čuva životna sredina. „Želim da istaknem da vodimo računa i o najmlađima u našem društvu. Ministarstvo i lokalna samouprava zajedno će sprovesti i energetsku sanaciju vrtića „Neven“ u Užicu, projekat vredan više od 27 miliona dinara, za koji su takođe obezbeđena sredstva na javnom pozivu. Ukupno su u proteklih šest godina, Ministarstvo i Grad Užice uložili su u energetsku efikasnost oko 420 miliona dinara, uključujući javne objekte i subvencije za građane, i te investicije će se nastaviti i u narednim godinama“, rekla je ministarka.

Đedović Handanović u Užicu je učestvovala i na prvoj od 10 planiranih tribina u okviru saradnje Ministarstva rudarstva i energetike i projekta “Bolja energija“, na kojima se građani informišu o koristima od povećanja energetske efikasnosti, proceduri prijavljivanja za subvencije koje dodeljuje država, kao i o olakšicama za električnu energiju, gas i toplotnu energiju. U narednih mesec i po dana predviđeno je da se tribine održe i u Pirotu, Valjevu, Beogradu, Kosjeriću, Smederevu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Zaječaru.

Ona je istakla da su prednosti sprovođenja mera energetske efikasnosti višestruke u pogledu smanjenih finansijskih troškova, smanjene potrošnje energije, dužeg životnog veka objekta, ugodnijeg i kvalitetnijeg stanovanja i zaštite životne sredine.

„Subvencije u poslednjem javnom pozivu idu do 50 odsto za jednu, odnosno do 65 odsto za paket mera, odnosno povećali smo i iznose subvencija u odnosu na prethodne javne pozive. Ako se opredelite za zamenu prozora i vrata možete uštedeti oko 20 odsto energije potrebne za grejanje, a 30 odsto boljom izolacijom spoljnih zidova. Postavljanjem solarnih panela možete zadovoljiti deo potreba za električnom energijom u domaćinstvu i tako smanjiti račune, dok se zamenom kotlova energetski efikasnim kotlom na biomasu štedi oko 30 odsto goriva potrebnog za grejanje“, rekla je ona.

Đedović Handanović je poručila da je najjeftinija energija je ona koja ne potroši, i da energetskom efikasnošću ne samo što bolje upravljamo kućnim budžetima, nego i čuvamo naše resurse i štitimo životnu sredinu i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti.

Ministarka je danas obišla i novoizgrađenu trafostanicu Užice 2, u koju je „Elektrodistribucija Srbije“ uložila 488 miliona dinara. Ovaj objekat će do kraja godine biti priključen na mrežu i obezbediće sigurnije i pouzdanije napajanje za 70.000 stanovnika Užica. Do sada se ceo Grad Užice napajao samo iz jedne trafostanice, Užice 1, izgrađene 1974, a novoizgrađena trafostanica obezbediće rezervno napajanje za ceo konzum Grada Užica prilikom kvarova, kao i planskih radova.

Posetu Užicu ministarka je završila razgovorom sa privrednicima i meštanima iz sela Uziće kod Užica, o investicijama i aktivnostima na preventivnom i tekućem održavanju mreže koje sprovodi „Elektrodistribucija Srbije“, koje treba da dovedu do otklanjanja problema u napajanju električnom energijom na ovom području.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter