Izvor: Kurir
01.12.2023 u 10:26
0

DANICA GRUJIČIĆ OBRADOVALA GRAĐANE: Nema više čekanja na magnetnu rezonancu

Ideja je da se prečešljaju sve liste čekanja.

Revolucionarna stvar, kako ju je nazvala ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, danas se dešava u srpskom zdravstvu – danas počinje s radom prva digitalna platforma za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu – Softver koji je napravljen da se razdvoje oni pacijenti koji su hitno od onih pacijenata koji treba za tri, četiri, šest meseci ili za tri godine da dobiju svoje kontrolne nalaze na magnetnoj rezonanci danas će zaživeti. Ovo je potrebna novina i ovu platformu ćemo i kasnije koristiti za sve liste zakazivanja, nadam se da to više neće biti liste čekanja – rekla je Grujičić na konferenciji u Palati Srbija.

Ideja je, kako je navela, da se prečešljaju sve liste čekanja, odnosno da postanu liste zakazivanja.

– Kad smo proveravali sa prof. dr Milikom Ašanin, direktorom UKC Srbije konstatovali smo da je 20 pacijenata bilo zakazano na dva mesta u želji da sebi osigura pregled što pre. Isto tako oko 30% pacijenata su oni koji zaista treba da dobiju kontrolu za šest meseci, godinu dana, dve i slično. U Beogradu je bilo oko 7.000 na listi čekanja, sa ovom analizom prepolovili smo na 3.500 od kojih i dalje 30% dobiti magnetnu onda kada tr na, za tri, šest meseci ili godinu dana – kazala je Grujičić.

Platforma, istakla je, omogućava kontrolu broja pregleda na svakom aparatu. -Za početak to će biti samo beogradske magnetne rezonance, iza Nove godine se uključuju Kragujevac i Niš, a od maja i Vojvodina. A kada budu instalirana sva 22 nova magneta koje je naveo gospodin Vučić, i njih ćemo uključiti i zaista mislim da kada je magnetna rezonanca u pitanju zaista neće biti čekanja – rekla je Grujičić i dodala:

-Ukoliko se desi da pacijent iz nekog razloga čeka, pozivam ih da pišu kabinetu Ministarstva zdravlja i zato će što svom pacijentu nisi i stanju da obezbede snimanje direktno biti odgovorni direktori klinika i načelnici radioloških službi.

-Svakog dana ćemo znati koliko je broj pregleda urađen, planirano je da svaki pregled, dakle ne pacijent, traje po pola sata. Ako imate pacijenta koji ima pregled glave i cele kičme, to su četiri pregleda, morate im dati dva sata. Ako ima samo jedan deo kičme, njima treba dati pola sata. To znači da za 12 sati svaka magnetna rezonanca može da uradi 24 pregleda.

Softver će biti iskorišćen za sve liste čekanja, odnosno pregleda – istakla je Grujičić .

Prvo sledeće što će raditi je za kompjuterizovanu tomografiju iliti skener, zato što danas sve bolnice imaju skenere i nema potrebe da se neko šalje u drugu bolnicu osim ako skener ne radi dva- tri dana zbog kvara.

– Softver će se koristi za sve, posle skenera spuštamo se na ultrazvuk, pa se nadam da ćemo do kraja 2024. Vi dijagnostiku rešiti ovim sofverom- rekla je ministarka i dodala:

– Kada su u pitanju terapijske liste čekanja, odnosno zakazivanja, takođe ćemo primeniti ovaj softver, ali to je malo kompleksnije. Potrebno je na svakih šest meseci raditi revizije ovih lista čekanja.

Po novom zakonu o medicinskoj dokumentaciji svi ovi softveri pripadaju Ministarstvu zdravlja i ministarstvo će imati u svakom momentu uvid i operacija i svega, si to će potrajati, neć moći pre početka 2025. Zahvalnost i premijerki i svim članovima Vlade što su shvatili koliko je važna digitalizacija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter