Izvor: Kurir.rs
05.01.2024 u 11:57
3

KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA SA 20 GODINA RADNOG STAŽA: Sve zavisi od jednog faktora

Prema zvaničnoj računici ako je neko radio 20 godina, prijavljen na platu u visini minimalne zarade, u starosti ga očekuje nešto više od 120 evra mesečno, tj. da budemo precizni tačno 14.366 dinara.

MINISTAR MALI PODELIO LEPE VESTI: „Moguće novo povećanje plata i penzija već polovinom 2024.godine“

Evo kako izgleda formula za računanje penzija.

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija. Visina penzije praktično je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2023. iznosi 1.111,25 dinara.

Za visinu penzija, na prvom mestu je visina primanja, a potom godine radnog staža.

Kako tačno izgleda formula?

Godišnji lični koeficijent= Godišnja zarada / Prosečnom godišnjom zaradom Lični koeficijent = Zbir godišnjih ličnih koeficijenata / Broj godina radog staža Lični bod = Lični koeficijent * Broj godina radnog staža Iznos penzije = Lični bod * Opšti bod

U slučaju da ste 20 godina radili za neku od plata istaknutih u nastavku pogledajte kolika vas penzija tačno čeka:

  • plata 50.000 – penzija 17.273 dinara
  • plata 60.000 – penzija 18.840 dinara
  • plata 70.000 – penzija 21.975 dinara
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA SA 20 GODINA RADNOG STAŽA: Sve zavisi od jednog faktora”

  1. Plate ne trebaju da budu manje od 1200 evra, i to je malo kolika je inflacija, minimalna penzija ne može da bude od 750 evra. Sve ovo što nam pričaju to nema ni za prežiljavanje. Bila bi to normalan novac za hranu, stanarinu, održavanje kola, zimovanje, letovanje. Cene su otišle u nebo, imamo najskuplju hranu u Evropi, a najmanju zaradi u Evropi. Treba se pomoći mladima da se vrate u R. Srbiju. Nama je bitno da nam sela, ne ostanu sa starcima, već da se mladi vrate na selo, uzgajaju neku kulturu, voća i povrća, stoku, pčele. Da sa zdravom hranom budemo konkretni u svetu, a ne da uvozimo trulo meso i trujemo svoj narod. Da se radi na većoj proizvodnji oružja, koje će država da izvozi, a za taj novac da uvozi nove sisteme odbrane i napada. A ne da na botovi kupuju po jeftinoj ceni oružje i preprodaju za ogroman novac, da oni imaju korist, a ne budžet R. Srbije. Dosta nam je da se pojedinci bogate na račun ovog naroda, a narod bide što siromašniji. Da botovi plate porez na dobit, a ne sve da stave u svoj džep.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter