Izvor:
18.03.2024 u 12:42
0

NE IGRAJTE SE VATROM I NE LAŽITE: UNS i DNKiM zatražili hitno uklanjanje ponovljene laži koja je bila okidač za Martovski pogrom Srba na KiM

Udruženje novinara Srbije (UNS), sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM), najoštrije je danas protestovalo zbog izveštavanja na sajtu Radio-televizije Kosova (RTK) na srpskom jeziku, "koji netačno obaveštava javnost o Martovskom pogromu".

UNS i DNKiM traže hitno uklanjanje informacije u kojoj RTK u drugoj rečenici ponavlja lažnu vest od pre 20 godina da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar, „dok su bežali od grupe srpskih mladića“.

BRNABIĆ: Implementirane tri preporuke ODIHR, razgovara se o biračkom spisku

Udruženja upozoravaju da je upravo ta rečenica bila okidač za izbijanje nasilja u kom su stradali nedužni ljudi, 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a proterano oko 4.000 Srba, upozovana UNS.

Podsećaju da su sve međunarodne organizacije osudile takvo izveštavanje RTK i od tada je javni servis Kosova dobio 100.000 evra da unapredi svoje uređivačke kapacitete.

„Vest koja je u nedelju objavljena na RTK je u velikoj meri prepisana vest od pre 20 godina i sa sobom nosi ne samo rizik od tragičnih posledica za ceo prostor, nego i očigledan pokušaj istorijske revizije ovog događaja“, navodi UNS.

U informaciji od nedelje se ne kaže čije su kuće i čiji verski objekti paljeni, ali se naglašava neistina da su „Srbi uzvratili tako što su to uradili i tamošnjim albanskim kućama“.

U toj informaciji prekršene su sve profesionalne norme i zahtevaju hitnu reakciju lokalnih regulatornih tela i međunarodnih organizacija jer se ovakvim izveštavanjem direktno ugrožava bezbednost čitave zajednice i podstiču, ohrabruju i aboliraju počinioci jednog od najtragičnijih događaja savremene istorije, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo juče se navršilo 20 godina od nereda na Kosovu i Metohiji nazvanim „martovski pogrom“, tokom kog su Albanci, najpre u Kosovskoj Mitrovici, a zatim i u drugim delovima Kosova i Metohije, organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo iz Prištine, koji se poziva na statistiku UNMIK-a i OEBS-a iz 2008. godine, za martovsko nasilje optuženo je ukupno 399 osoba, a za lakše prekršaje optuženo je još 157 osoba. Međutim, ostaje nejasno koliko je ljudi na kraju osuđeno za učešće u martovskim neredima, pošto tamošnje institucije ne vode ovu statistiku kada je reč o ukupnom broju suđenja ili osuđujučih presuda za nerede u martu 2004. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter