Izvor: BSC Happy
24.01.2024 u 11:33
1

NE SMEMO BITI GRUBI PREMA PACIJENTIMA: Ministarka zdravlja Danica Grujičić EKSKLUZIVNO za BSC HAPPY PORTAL (VIDEO)

Udarna tema u Srbiji prethodnih dana bila je smrt  bebe, čija je majka Marica Mihajlović optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da  još nije završen obdukcioni nalaz bebe koja je preminula nakon rođenja  i naglasila da je istražni postupak u toku kao i da treba sačekati da se utvrdi šta se zaista dogodilo.

Ona je pojasnila da Ministarstvo zdravlja u ovom trenutku nema mogućnost da direktno utiče na odnose na relaciji  zdravstveni radnik-pacijent.

– Ono što Ministarstvo zdravlja može da uradi je da naloži zdravstvenu inspekciju, vanredni inspekcijski nadzor. Inspektorke su odmah otišle na teren čim smo im mi rekli, znači sutradan. Ministarstvo još može da konsultuje Republičku stručnu komisiju za ginekologiju i akušertsvo o tome da li je potreban spoljašni stručni nadzor. Meni je drago da kolege dele moje mišljnje i da su naložili spoljašni stručni nadzor. To znači da će doći tri čoveka koji će potpuno nezavisno i objektivno reći šta se zaista desilo. Da li je zaista trebalo obaviti carski rez? Kada je to trebalo uraditi, možda i nije trebalo, a možda je kolega sve uradio kako treba, jednostavno se desila komplikacija – rekla je ona i podsetila  da što se tiče samog odnosa između lekera i pacijenata u to Misnitarstvo zdravlja ne može da ulazi.

MINISTARKA GRUJIČIĆ DEMANTOVALA SPEKULACIJE: Ne napadajte sve ZDRAVSTVENE RADNIKE – konačnog nalaza nema, molim sve za strpljenje!

– Moramo raditi na tome da kada dođu komplikacije i kolege budu spremne da pozovu nekog starijeg ili mirnijeg. Svi smo ljudi, imamo pravo na određene reakcije , ali ne smemo biti grubi prema pacijentima, to nikako – rekla je Grujičić.

Ministarka se prisetila svog dosadašnjeg iskustva sa pacijentima i pozvala Republičku stručnu komisija za ginekologiju i akušerstvo da u kratkim crtama podseti sve kolege u porodilištima kada i šta treba raditi.

– Meni je pacijnet mogao da sedi na glavi, jer on je bolestan, on ne zna šta rad,i vi morate imati razumenvanja prema pacijentima, oni različiti reaguju. Svi smo jedinke. Postoji statistika u medicini, postoje pravila ponašanja i protokoli kojih se prdidražavaju gonekolozi i akušeri – istakla je ministarka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NE SMEMO BITI GRUBI PREMA PACIJENTIMA: Ministarka zdravlja Danica Grujičić EKSKLUZIVNO za BSC HAPPY PORTAL (VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter