Izvor: Tanjug
05.08.2023 u 19:47
0

Parastos stradalima u „Oluji“: I posle 28 godina prognani osećaju recidive i posledice

Vladika Stefan kaže da je i on bio izbeglica iz tog vremena

Episkop remezijanski Stefan služio je danas u Beogradu u Crkvi svetog Marka, u ime patrijarha srpskog Porfirija, parastos povodom stradanja Srba iz Hrvatske u vojno-policiskoj operaciji Oluja.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ nr

Danas i juče zajedno sa patrijiarhom i zvaničnicima Srbije i Republike Srpske bili smo na velikoj molitvi koja bi bila neutešna da nema nebeskog pokrovitelja-rekao je vladika Stefan i podsetio da je i sam bio izbeglica i da je u ratu izgubio bližnje. Vladika je podsetio da je srpski narod stradao u svim ratovima i da je gubio bližnje.

Komunalni sistem prestonice u maksimalnom stepenu angažovanja usled nevremena, OVO SU NEPROHODNI DELOVI

-Sve je to naša sudbina i vaskrsenje-, rekao je on. Kako je naglasio, jedino dobro što možemo da učinimo za sve stradale i prognane u ratovima je da ih pominjemo i tako ne dozovolimo da se zaboravi njihova žrtva.

Nakon parastosa članovi Udruženje nestalih i poginullih „Suza“, zajedno sa predsednikom Saveza Srba iz regiona Miodragom Lintom, položili su vence i cveće na spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima na tlu bivše SFRJ, koji je postavljen u Tašmajdanskom parku, u blizini Crkve svetog Marka, u kojoj se godinama služi pomen stradalim Srbima.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ nr

U Linta je ocenio kao veoma važno to što Srbija na državnom nivou obležava Dan sećanja na stradanje i progon krajiških Srba u zločinačkoj akciji Oluja koja, kako je naglasio, predstavlja završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske. Linta je izrazio žaljenje što se dugo nije negovala kultura sećanja na ta stradanja srpskog naroda.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ nr

-Veoma je važno i to što pored državne manifestacije imamo niz drugih obležavanja Dana sećanja, što imamo parastos u Crkvi Svetog Marka, ali i u nizu drugih crkava širom Srbije i Republike Srpske“ rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter