Izvor:
10.04.2024 u 08:03
0

SLAVNI SRPSKI VOSKOVOĐA ČUVEN PO SVOJOJ SKROMNOSTI: Evo zašto je vojvoda Radomir Putnik bio uhapšen u Budimipešti

Radomir Putnik (24. januar 1847 – 17. maj 1917) srpski vojskovođa, ministar vojni, vojvoda, načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim ratovima (1912-1913) i u Prvom svetskom ratu.

Kao glavni strateg srpske vojske, Putnik je bio i glavni arhitekta velikih srpskih pobeda u bitkama na Kumanovu (1912) protiv Osmanlija, protiv Bugara na Bregalnici (1913), protiv Austro-Ugara na Ceru i Kolubari (1914).

Milan Bogojević srpski pisac i publicista govorio je o detaljima vezano za hapšenje Radomira Putnika u Budimpešti.

-Prvi svetski rat zatekao je vojvodu Radomira Putnika na lečenju u austrijskoj banji Glahenberg . 25. jula vojvoda Radomor Putnik sa ćerkom je krenuo iz Austriji u  Budimpeštu, preko koje je hteo da dođe do Beograda železnicom. Međutin, kada su došli u Budimpeštu, vojvodu je sačekao veliki šplair žandarma, koji su ga uhapsili. Razdvojili su ga od ćerke i njega odveli u oficrski dom u Budimpešti, gde su da zatvorili, a ćerku u hotel. Međutim, već sutradan stiže naredba da vojvoda Radomir Putnik može da nastavi ka Beogadu. Postoje  dve teze zašto je dopušteno vojvodi da se vrati za Beograd. Jedna koju je plasirao pukovnik Živojin Pavlović, on je rekao da je bila ta snažna diplomatija savezničkih zemalja koji su tražili da se pod hitno oslobodi vojvoda Putnik dok druga dolazi iz suprotne strane i ona govori da je načelnik štaba austrougarske vojske, kada je to čuo, naredio je da se hitno pusti Radomir Putnik. Njegovo obrazloženje je bilo da je bolje da na čelu srpske vojske stoji stari onemoćali, bolesni, pa čak je naveo i neobrazovani vojvoda nego neko od mlađih generala koji se školovao u Francuskoj – istakao je Bogojević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter