Izvor: Alo
23.03.2024 u 09:03
0

SLOBA JE ODBIO ULTIMATUM KLINTONA I SUTRADAN JE POČELO BOMBARDOVANJE: Evo šta je KLINTON tražio, a MILOŠEVIĆ nije mogao da prihvati VIDEO

Višednevni pregovori zvaničnog Beograda i međunarodnih posrednika, na čelu sa Ričardom Holbrukom propali su. Predsednik SRJ Slobodan Milošević rekao je NE, a generalni sekretar NATO-a Havijer Solana dao je "zeleno svetlo" tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku za napad na Jugoslaviju!

Na današnji dan, pre 25 godina propali su pregovori Beograda i „Zapada“, a predsednik SRJ Slobodan Milošević odbio je, nakon višednevnih pregovora s međunarodnim posrednicima, uključujući i specijalnog izaslanika SAD Ričarda Holbruka mirovni plan za Kosovo.

Mirovni plan za Kosovo podrazumevao je raspoređivanje snaga NATO-a po čitavoj teritoriji Srbije, ne samo na KiM, kao i potpuno urušavanje suvereniteta Beograda nad južnom srpskom pokrajinom, što je za Slobodana Miloševića bilo previše.

Odbijanjem poslednjeg ponuđenog papira Milošević je „dao“ povod da generalni sekretar NATO aktivira naredbu o otpočinjanju vazdušnih udara na SR Jugoslaviju, koji su počeli narednog dana.

I BEOGRAD NA NOGAMA NAKON TRAGEDIJE U MOSKVI: VUČIĆ hitno sazvao SEDNICU SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

Inače ova naredba bila je donešena još u Rambujeu i sve vreme „visila je nad glavom“ zvaničnom Beogradu, samo je aktivirana 23. marta 1999. godine, a prve bombe na teritoriju SRJ pale su dan kasnije.

Podsetimo samo četiri dana ranije definitivno su propali mirovni pregovori u Rambujeu, a tadašnji predsednik SAD Bil Klinton poručio je Srbima da su “prekoračili prag”, čime su i zvanično otpočete pripreme za bombardovanje SRJ!

– Nema više čekanja. Prag je prekoračen. Ugroženi su američki nacionalni interesi – rekao je Klinton nakon kraha pregovora u Rambujeu.

Odmah nakon tih reči diplomate zapadnih zemalja počele su da napuštaju Beograd, a međunarodni verifikatori Kosovo. To je bio jasan signal da sledi NATO intervencija i bombardovanje Jugoslavije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter