Izvor:
15.06.2019 u 15:09
0

ŽENE ŠIROM ŠVAJCARSKE IZAŠLE NA ULICE: Borba za ubrzavanje tempa rodne ravnopravnosti!

Žene širom Švajcarske izašle su na ulice da protestuju protiv onoga što kažu da je zemlja neprihvatljivo spora sa ubrzavanjem tempa jednakosti.

Protest koji se održao u petak, traje već 28 godina, nakon što je slično delovanje dovelo do toga da je pola miliona žena izašlo na ulice 1991. godine.

Švajcarske žene dugo su se borile za ubrzavanje tempa rodne ravnopravnosti.

One su se pridružile milionima drugih žena nakon Prvog Svetskog rata 1918. godine tražeći pravo glasa – ali ga nisu dobile do 1971. godine.

U vreme štrajka 1991. godine nije bilo žena u Švajcarskoj vladi i nije bilo zakonskog porodiljskog odsustva.

Od tada je osam ministara vlade i pravo na porodiljsko odsustvo sada je utvrđeno zakonom.

Žene u Švajcarskoj zarađuju 20% manje nego muškarci, nedovoljno su zastupljenje na rukovodećim pozicijama, a briga o deci ostaje.

Prošlog meseca, istraživanje Međunarodne organizacije rada stavilo je Švajcarsku na vrh liste plata između muščaraca i žena na višim položajima.

Jedna od organizatora štrajka iz 1991. godine, Paola Fero, takođe je prisustvovala protestima u petak.

Ona se slaže da je proteklih 28 godina postignut određen napredak, ali ukazuje na jaz u platama i penzijama.

Penzije žena u Švajcarskoj su za 37% niže od muškaraca, prvenstveno zato što žene odvajaju vreme od posla kako bi odgajale svoju decu.

Novi štrajk je prvi put predložen prošle godine kao odgovor na odluku parlamenta da uvede veću kontrolu o jednakim platama.

Pokret vlade odnosio se samo na kompanije sa više od 100 zaposlenih, što je mera koju su sindikalni lideri žena odbacili kao prakrično besmislene.

Od tada su žene širom zemlje mobilizirale, koristeći društvene medije kako bi iskoristile moć heštaga.

Događaji su održani u mnogim glavnim gradovima u petak, uključujući Bern, Bazel, Cirih, Sion i Lozanu.

U Ženevi, znakovi ulica nazvani po muškarcima zamenjeni su ženskim imenima.

Društveni mediji su se pojavili poslednjih godina kao jedna od najmoćnijih tehnika za brzo podizanje svesti o određenom pitanju i mobiliziranje ljudi za proteste i demonstracije.

Happytv.rs
Foto: PrintScreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter