10°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

POČELA JE EMISIJA "IZA BRAVE": Ispovest iz "SARAJEVSKOG AUŠVICA"! Išli su redom, tukli, šutirali, samo sam gledao šare novih čizama na svom telu!

U novoj epizodi "Iza brave" Đorđe Šuvajlo opisaće svoje iskustvo iz sarajevskog kazamata "Silos".

U FOKUSU:

ČETVRTINA ZARAŽENIH U BEOGRADU: Ovo su gradovi koji prate prestonicu!

KORONA PRESEK: Manje novih slučajeva, preminulo 38

DETALJNA PROGNOZA ZA SUTRA: Niže temperature, i padavine

RADOVI NA PUTU: Izbegavajte ove deonice

ZAGREVANJE ZA DERBI: Zvezdina četvorka u kišnom Kruševcu

Ko je dao naredbu da se Srbi zatvore u Silosu, izgladnjuju, tuku, muče do smrti? Svedoci sarajevskog Aušvica, o surovim godinama, kad je srpski narod živeo u logoru s jedinom željom - DA UMRE.

Tu jer bilo zatvoreno oko 550 srpskih zatvorenika, mahom muškaraca. Dečaci od 14 godina do staraca od 85.

- Bio je to beton, ćelija sa betonskom pločom, kao patos, pet metara široka, pet metara visoka, deset metara duga. Zanimljivo, na tim ćelijama nije bilo plafona. Ležali smo polumrtvi u tim ćelijama, neko na kartonu, nekome su ubacili poneku paletu. Išli su redom, šamarali, tukli, nogama šakama, kundacima pušaka, samo sam gledao šare novih čizama koje dolaze, spuštajući se na moje telo. Meni je postalo jasno da je sve ovo jedna režija, jedan dogovor, muslimanskog dela opštine Hadžić, počeo je strvaičnu ispovest u emisiji "Iza Brave" Đorđo Šuvajlo.

- Ja sam odveden na informativni razgovor 2. juna 1992. godine, ali me niko ništa nije pitaopošto se znalo kakva je moja dalja sudbina. Tog dana smo autobusom prebačeni u Silos. Dolaskom u Silos odveli su me u kancelariju upravnika i tada sam prvi put video Bećira Huića, i njegovog zamenika Halida Čovića, uzeli su mi generalije, sat, prsten, nešto sitnog novca, pertle iz cipela, kaiš iz pantalona i uputili me u ćeliju 2. 

Pre tri decenije... Umesto kukuruza u Silosu su se našli zarobljenici, deca, muškarci, starci... Ove godine je tačno 25 godina od raspuštanja koncentracionog logora Silos. Od mog prvog dana u Silosu nabrojao sa 1335 dana ukupno.  Izašao sam kad je i raspušten logor 27 januara 1996. 

PROČITAJTE JOŠ:

ZA PRIMER: Baka Ilona (107) najstarija revakcinisana Novosađanka

BRAČNI PAR ZA NAKON: Pored svojih petoro, usvojili sedmoro dece!

POSLEDNJE BROJKE NA KiM: 777 novih slučajeva, preminulo 12 osoba

UKRAJINSKI NAPAD NA DONJECK! Poginulo dete, čeka se odgovor Rusa!

Majka i otac rođeni su mu u Bosni u zemlji koja ga nikad nije zaštitila. Samo zato što su bili pravoslavci.

- Ulaskom u ćeliju 2 video sam jednu polutamnu prostoriju. Davala je jedan refleks svetla i tame. U ćeliji je bilo jedno 10 do 12 Srba koji su bili zatvoreni. Svetlost koju sam pomenuo bila je jedina naša svetlost koju smo gledali dok smo bili zatočeni, i stizala je sa krovnih prozora. Kroze te male prozorčiće sunce je stajalo jedno sat sat i po, kako se zemlja okretala nama je dolazio mrak. Ulaskom unutra ti ljudi, među njima i zastavnik Vladimir Božović otvorenih usta su čekali da im nešto kažem, možda neku informaciju o slobodi.

Njih 24 nisu izašli živi

- Ja sam bio zatečen situacijim. Ti ljudi nisu imali gde ni da sednu ni da legnu. To je sve bilo odrađeno za sipanje pšenice i posle odvoženje. 

Muslimani su tada palili sela, ubijali, mučili po logorima...

Gledajte "Iza brave" na Happy TV.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar