28°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Happy BSC

U EMISIJI "AKTUELNOSTI": KRIZA IZMEĐU RUSIJE I AMERIKE - IMA LI LEKA?

U večerašnjoj emisiji "Aktuelnosti" govorilo se o razgovoru Putina i Bajdena. Predsednici Rusije i SAD su razgovarali o pomeranju NATO-a ka Istoku, ali i o bezbednosti i napetosti oko Ukrajine. Gosti emisije bili su Obrad Kesić, politički analitičar i Đuro Bilbija, nekadašnji dopisnih Večernjih Novosti iz Moskve.

Šta su Crvene linije i šta one znače Putinu i Bajdenu?

-Nažalost to se pretvorilo u razmenu pretnji, jer je tako pritisak američkih medija predstavio javnosti. Mi smo to videli i za vreme mandata predsednika Trampa. Bajden priželjkuje bolje odnose sa Rusijom. Vrši se pritisak na administraciju da Amerika mora snažno da zastupa prema Rusiji, da ne sme da napada Ukrajinu. Ovo nije prvi put. U martu su curele informacije da Rusija priprema napad na Ukrajinu. Sve indikacije su bile da će oni krenuti sa onfanzivom. Rusi su oštro reagovali, dali su do znanja Vašingtonu da ukoliko Ukrajinci prekrše dogovor, da će dobiti oštar odgovor i da neće da se zaustavi vojska do Kijeva. Spin od strane Vašingrona je da su Rusi krivi. Sada je malo drugačija situacija. Curele su ponovo ove informacije u novembru, oktobru, ali su ovoga puta Ukrajinci demantovali. Kada je najavljen ovaj razgovor, druge teme su bile u centru razgovora, gde su razgovarali o ograničenju naoružavanja, zajedničke akcije o hakerima. Još čekamo šta će bela kuća da kaže i kako će Rusija da odgovori na spin koji će sigurno biti u američkim medijima, rekao je Kesić.

-Kad su u pitanju velike sile, najčešće nema ništa slučajno. U ovom slučaju isto tako. Bajdenu je ovaj razgovor sa Putinom bio jako potreban, potrebniji nego Putinu. Ova video veza je prvi put korišćena večeras. Prevodioci nisu sedeli pored njih, ovo je razgovor Tet-a-tet bez obzira na udaljenost, rekao je Bilbija. 

Šta se podrazumeva pod "hibridnim ratom" ?

-Tu postoji mistifikacija korišćenjem reči Hibrid. Nema rata, ima različitih elemenata hladnog rata, tu nabrajaju medije, sajber rat... Nemamo aktuelne sukobe,  imamo napade, pogotovu sajber napade – u kojima nije ni dokazano da iza njih stoji Rusija ili Kina, a imamo dokaze gde stoji npr. Izrael, gde su oni priznali. Imamo indikacije gde su i Amerikanci to koristili u Siriji. Amerika je ponovo ušla u hladni rat. Glavni protivnik Zapada je bio Sovjetski savez, sada glavni neprijelj Amerike je Evropa, ne svi jer se nisu svi uključili u taj hladni rat. To je nastavak globalističke politike u Americi. Glavni koji hoće da uvuku Ameriku još dublje u rat sa Rusijom su Republikanci, Majk Turner koji stalno staje na stranu Bošnjaka i Albanaca kad god je pitanje vezano za Balkan. Oni sabotiraju da se poboljšaju odnosi između Amerike i Rusije. Onda imamo rat između Amerike i Kine, gde Amerikanci bojkotuju Olimpijske igre u Kini, oni su ušli u hladan rat protiv dva protivnika, rekao je Kesić. 

-Malih zelenih u Ukrajini neće biti. Broj stanovnika se ove godine smanjilo 205.000, Ukrajina je u ogromnim unutrašnjim problemima. Tamo se nameće potpuna Ukrajinizacija jezika, I to poptuno surovo. Njima se to ne zamera, ni to što u vlast ulaze Ukrajinski neonacisti, a to Amerikancima ne smeta. Ti ptoblemi iznutra će samo da metastaziraju, Rusija tome ne mora ni da potpomogne. Uprkos nametanju jezika, zakonski je kažnjivo da govorite Ruski, i to gde 25% stanovništva govori Ruski. Njima je važno da dokažu da Ukrajina nije Rusija, rekao je Bilbija.

-Ja ne isključujem da ovde nema slučajnosti, ali sigurno ima igre od strane Vašingtona. Sa pravljenjem lažne zavese sa ruskom agresijom prema Ukrajini – to svima u Evropi kaže: Ruska opasnost. Amerika bez Rusije kao arhineprijatelja ne može da funkcioniše na spoljnom planu. Može biti igra gde će Amerika da spasi svet, spasi Ukrajinu. Evo pogledajte koga će noćas Bajden da obaveštava o svojim razgovorima – društvance iz EU: Makron, Boris Džonson, Angela Merkel čiji duh već isparava, I biće Italijan koji ne znači ništa. To društvo ne zna šta će sa sobom I sa EU. Severni tok 2 pretvori u oružje rusko, ali kako to Rusija je imala Severni tok 1 I nikad ga nije koristila kao oružje, kako to da će da upotrebi Severni tok 2 kao oružje? Neko sada iz realne države koristi Ameriku za nametanja I ostvaruje tako svoje interese. Sada su se upleli sa Kinom, postala je prevelika, ne mogu da je zaustave, moguće da je to drugi deo igre da Kinu odvoje od Rusije. Amerika sada nema vojnu dominaciju, ona je u rukama Rusije, rekao je Bilbija.

-Posle sastanka Bajdena i Putina je bilo katastrofa za Bajdena. Predsednik se iznervirao i na pitanja novinara, a Putin je bio u kontroli, odgovarao na pitanja. Pokazala se razlika u njihovim snagama. Kritike će biti u tom kontekstu – da li je Bajden pokazao da je jak ili slab lider u odnosu na Putina. Što se tiče Balkana, ne verujem da je uopšte bio u fokusu. Biće pritisaka, to znamo i bez ovog susreta, rekao je Kesić.

-Bajden je očigledno u poludementnoj političkoj fazi, to ćemo da vidimo, ali činjenica je da je Tramp povodom susreta rekao da je to neravnopravan meč na štetu Amerike. To će dodatno da spusti njegov rejting. Oko Bjadena je vaskrsnuo deo ekipe koji je bio na nekim drugim ulogama u vreme kada su nas bombardovali. Svima u bivšoj Jugoslaviji svima je bilo dozvoljeno da se odvoje od Srba, samo Srbima nije bilo dozvoljeno da se odvajaju, rekao je Bilbija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar