Izvor: Kosovo online
09.03.2024 u 10:20
0

ALBANSKI PREDSEDNICI OPŠTINA ĆE POKUŠAVATI DA NA VLASTI OSTANU ŠTO DUŽE Gogić: Nadaju se da će glasanje biti neuspešno,treba očekivati opstrukcije

Politički analitičar Ognjen Gogić ocenio je da se albanski predsednici četiri opštine na severu Kosova nadaju da će glasanje za njihovu smenu biti neuspešno i da će na taj način zadržati vlast što duže. Kako je rekao, treba očekivati i opstrukcije.

„Tako da će oni zaista gledati da ostanu na vlast dokle god mogu, pa čekaju da se organizuju ti referendumi, odnosno glasanje za smenu gradonačelnika, kako se to pravno naziva, i onda kasnije da se organizuju novi izbori ukoliko ta glasanja budu uspešna“, rekao je Gogić.

 

NEMA KRAJA MUKAMA SRBA SA KOSMETA: Posle zabrane Prištine moraju da brinu kako će doći do novca, po dinare moraju u Rašku

Istakao je da predsednici četiri opštine priželjkuju da glasanja za njihovu smenu budu neuspešna. Gogić dodaje „da se možda i radi na tome“.

„Tu treba očekivati nove opstrukcije od strane institucija, kako centralnih, tako i lokalnih sa kosovske strane, koji će pokušati da opstruišu taj proces smene gradonačelnika da bi onda ostali što duže na vlasti. Oni računaju na to da Srbima neće biti jednostavno da prikupe dovoljan broj glasova na tom glasanju. Prag je postavljen vrlo visoko. Srbi treba da podrže smenu gradonačelnika sa više od 50 odsto upisanih birača, što neće biti ni malo jednostavno, zato što su ti birački spiskovi neažurirani. Oni ne odražavaju pravo brojno stanje, a drugo, tokom poslednjih godina je došlo do toga da se ljudi iseljavaju u centralnu Srbiju i da menjaju prebivalište, na kraju, i iz bezbednosnih razloga i uopšte razočarenja zbog čitavog procesa. Srbe koji žive na severu Kosova biće teško ubediti da glasaju na tim izborima za smenu gradonačelnika, tako da se gradonačelnici u četiri opštine na severu nadaju da će ti referendumi biti neuspešni i da tek onda mogu da kažu da zapravo i Srba nema na severu Kosova koliko se misli da ih ima“, zaključio je Gogić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter