Izvor:
05.12.2016 u 18:22
0

Han poručio u Beogradu: Srbija može da računa na EU, jer smo U ISTOM ČAMCU!

Srbija može da računa na Evropsku uniju, jer smo u istom čamcu i treba da radimo zajedno, poručio je danas evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Han je, u obraćanju posle potpisivanja Ugovor o bespovratnoj pomoći Evropske unije reformi javne uprave Srbije, rekao da smatra da Srbija nema drugi put od evropskog puta, i kao primer naveo činjenicu da je dve trećine trgovinskih odnosa naše države upravo sa članicama EU.

"To pokazuje koliko su nam jake veze i zato moramo da ih unapredimo, za šta su nam potrebni podrška građana i Srbije i EU", rekao je Han.

On je rekao da je podrška EU reformi javne administracije Srbije veoma važna, ali da se efekti neće odmah videti.

"Na srednji i duži rok to je nezamenjiv i snažan doprinos Evropske unije uklapanju javne administracije Srbije u evropske stanarde. Građani će dobiti bolji pristup javnoj administraciji, dobiće šaltere gde se sve obavlja na jednom mestu, ali to će doprineti i vidljivosti i transparentnosti rada državne uprave", rekao je Han.

Evropski komesar je podsetio da je EU od 2007. uložila dve miliona evra grantova u modernizaciju Srbije i da je sada moguće videti prve konkretne rezultate, pre svega u poslovnom sektoru, poput privlačenja stranih investicija i bolje mogućnosti za zapošljavanje. Han je dodao i da će se danas sastati sa delom akademske javnosti i najavio da će EU uložiti oko 27 miliona evra u modernizaciju srpskog visokog školstva.

"Ta investicija je i u interesu EU, jer vidimo da psotoji odliv mozgova, ne samo iz regiona, već i iz ostalih delova Evrope. Naš cilj je cirkulacija mozgova, da se unaprede laboratorije i univerziteti, kako bi mladi i obrazovani ljudi imali veće mogućnosti, kako bi se dala prilika stručnjacima da dođu u Srbiju i ostale zemlje", rekao je Han i konstatovoa da je to važan doprinos modernizaciji i evropskoj perspektivi Srbije.

Han je poručio i da će EU učiniti sve kako bi i dalje stimulisala ekonomski razvoj Srbije koji je, kako je rekao, i u interesu Evropske unije.

Izvor:Tanjug
Foto:YouTube Printscreen/CooperationDay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter