Izvor: Informer.rs
10.04.2023 u 08:41
0

KINA UVEŽBAVA NAPAD NA TAJVAN! POSETA PREDSEDNICE TAJVANA CAJ ING VEN AMERICI za Peking je prelazak „CRVENE LINIJE“!

Kina uvežbava napad na Tajvan. Predsednik Si Đinping nardio je trodnevne vojne vežbe, koje su odgovor na posetu tajvanske predsednice Caj Ing Ven Americi!

Ostrvo je  sada okruženo sa najmanje devet brodova i čak 71 letelicom!

Ujedinjeni oštri mač
Portparol istočne komande Kineske narodnooslobodilačke armije, Ši Ji, izjavio je da su avioni i brodovi okružili Tajvan tokom vojnih vežbi „Ujedinjeni oštri mač“, koje su počele u subotu.

– U pitanju je upozorenje protiv saradnje separatistista, koji žele nezavisnost Tajvana, i spoljnih sila, kao i protiv provokativnih aktivnosti – rekao je Ši.

Prema saopštenju tajvanskog mnistarstva odbrane, od 71 letelice, njih 45 je prešlo u zonu tog ostrva, uključujući lovce, avione za nadgledanje i dronove. Kineski amfibijski desantni brodovi ispalili su više artiljerijskih projektila u oblasti zaliva Luojan, oko 50 kilometara severozapadno od ostrva Macu, u blizini kineskog kopna. Zbog toga je Tajvan, kako je navedeno, digao svoje patrolne avione, aktivirao ratne brodove, kao i sve raketne sisteme na ostrvu.

Napetosti u Tajvanskom moreuzu su ponovo porasle nakon desetodnevne posete liderke Tajvana Caj Ing Ven Centralnoj i Severnoj Americi. Tokom te ture, ona se, između ostalog, srela i sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Mekartijem, koji je obećao da će nastaviti da podržava Tajpej. Osim toga, još jedna američka delegacija je bez bez odobrenja Pekinga posetila Tajvan u četvtak. Na čelu te delegacije bio je šef odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma Kongresa Majkl Mekol, koji se prethodno sreo sa Caj u SAD, gde je optužio Kinu da „zvecka oružjem“ i upozorio je da „razmisli dvaput o invaziji na Tajvan“.

Kina je, s druge strane, uvela sankcije Predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana, u kojoj je održan sastanak Caj i Mekartija. Sankcionisane su ostale američke i azijske organizacije, podružnice te Biblioteke.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

 

Dvolična Amerika
Peking, inače, traži mirno ujedinjenje sa Tajvanom, međutim, Amerika se konstantno meša u unutrašnja pitanja Kine i podstiče separatiste na odmetnutom ostrvu. Vašington zvanično podržava „politiku jedne Kine“, ali istovremeno i naoružava Tajvan i obećava da će braniti to ostrvo u slučaju napada vojske Pekinga.

Tenzije su naročito počele da rastu od avgusta prošle godine, kad je biša predsednica Predsedničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan, uprkos upozorenjima Pekinga da to ne radi. Od tada niz delagacija iz Amerike, ali i Evrope, posetio je to kinesko ostrvo bez odobrenja Pekinga.

Odnosi Kine i Tajvana
– 1949 – nakon što je u građanskom ratu pobedila Komunistička partija Kine (CPC), gubitnici iz Kineske nacionalističke partije – Kuomintang Kine (KMT) povukli su se na Tajvan i u Tajpeju osnovali svoju vladu
– komunisti su proglasili Narodnu republiku Kinu, dok su nacionalisti na Tajvanu proglasili Republiku Kinu
– decenijama su odnosi Pekinga i Tajpeja bili ograničeni i puni tenzija
– pitanje političkog i pravnog statusa Tajvana išlo je u dva smera – ujedinjenje s Kinom ili potpuna nezavisnost
– 1992 – predstavnici Pekinga i Tajpeja postigli su konsenzus o takozvanoj politici jedne Kine. Obe strane su saglasne da postoji samo jedna Kina i da nju zajedno čine Tajvan i ostatak zemlje. I jedna i druga strana su za ujedinjenje, međutim, i komunisti i nacionalisti tvrde da su legitimna vlast u celoj zemlji
– 2008 – usvojena je takozvana „politika tri ne“ – ne ujedinjenu, ne nezavisnosti i ne upotrebi sile. Počeli su i razgovori o obnovi transportnih, komercijalnih i komunikacionih veza, koje su bile u prekidu još od 1949.
– Tajvan i dalje ima status kvo

OVO JE KRUCIJALNI RAZLOG POSETE: Ministarka Đedović i ambasador Kristofer Hil sutra u poseti Valjevu!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter