Izvor: Alo.rs
17.01.2023 u 14:32
0

LEPA VEST ZA STUDENTE: Od marta kreće STRUČNA PRAKSA u u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre i preduzećima (FOTO)

Ministar Goran Vesić je istakao da je to važna stvar za Univerzitet u Beogradu i Ministarstvo koje vodi, jer po prvi put dve institucije direktno sarađuju kako bi studentima omogućile stručnu praksu studentima, na obostranu korist.

Studenti Univerziteta u Beogradu od marta će imati mogućnost da dobiju stručnu praksu i steknu iskustvo u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre, kao i preduzećima iz tog resora, predviđeno je Protokolom o saradnji koji su danas potpisali ministar Goran Vesić i rektor UB Vladan Đokić.

MINISTAR VESIĆ PORUČIO: Trajno i sigurno rešenje za smanjenje rizika od nesreća na prugama je njihova rekonstrukcija

Ministar Vesić je istakao da je to važna stvar za Univerzitet i Ministarstvo koje vodi, jer po prvi put dve institucije direktno sarađuju kako bi studentima omogućile stručnu praksu studentima, na obostranu korist.

– Danas smo uradili važnu stvar. Univerzitet u Beogradu ima nacionalni značaj, ali potpisaćemo sličan protokol i sa drugim univerzitetima, u Novom Sadu, Nišu, Кragujevcu, kako bismo obezbedili da što veći broj studenata bude na praksi u Ministarstvu i našim preduzećima, rekao je Vesić.

Istakao je da će biti obezbeđen određen broj mesta za praksu, u tri ciklusa godišnje – od marta do juna, od juna do septembra i od oktobra do decembra.

– Oni imaju svoj centar, kome ćemo upućivati zahteve, a onda će studenti dolaziti na stručnu praksu, koja će biti priznata. Svaki student će imati svog mentora, a mi ćemo obezbeđivati određenu naknadu za studente, pojasnio je ministar Vesić i dodao da je ideja da naknada bude oko 14.000 dinara.

U narednom periodu, u skladu sa novim finansijskim planom, biće obezbeđene i stipendije, kako bi studenti koji su se najbolje pokazali na praksi, mogli da se zaposle u pojedinim preduzećima.
Vesić je podsetio da je Beograd negovao saradnju sa Univerzitetom u Beogradu, dok je obavljao funkciju u Gradu, kroz projekat „BG praksa“, koja se pokazala veoma uspešnom, pa su u mnogim sekretarijatima upravo studenti nosili veći deo posla, a neki su tu i zaposleni.

– Tako možemo da dođemo do novih, mladih, sposobnih ljudi, jer u pojedinim javnim preduzećima imamo sve starije zaposlene, nema zanavljanja radne snage, pogotovo u upravi. Nema novih, mladih ljudi i to je problem, ukazao je ministar.

Pozvao je studente da se prijave za praksu i poručio im da na taj način mogu da steknu dragoceno iskustvo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Primera radi, projekat brzr pruge se nije ni radio do sada kod nas, tako da profesori, asistenti na tom projektu stiču iskusto koje ovde, na Balkanu, sada mogu da steknu samo u Srbiji. Putarska preduzeća, ’Putevi Srbije’ i ’Кoridori Srbije’ rade na velikim projektima, izgradnji pametnih puteva, kao i aerodrom… Кroz ovu saradnju, studenti dobiju stručnu praksu od najboljih, a možda i mi među njima prepoznamo one koji bi sutra dobili stipendiju i ostali da rade, što je sjajno, rekao je Vesić.

Potpisivanju u zgradi Rektorata prisustvovali su dekani nekoliko fakulteta – Saobraćajnog, Rudarsko – geološkog, Arhitektonskog i Građevinskog, čija je struka usmerena ka Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre.

Vesić je zahavlio rektoru Vladanu Đokiću i dekanima fakulteta najbližih resoru koji vodi, ali i istakao da to ne znači da neće biti saradnje i sa drugim
fakultetima.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić zahvalio je Vesiću što je resorno Ministarstvo prepoznalo UB kao partnera za saradnju, koja će imati višestruke koristi za studente.

Кako je rekao, studenti će moći da se upoznaju sa radom najznačajnijih preduzeća u zemlji, jer je to ono što im nedostaje – da pored akademskog obrazovanja, steknu i ono praktično, u preduzećima u kojima mogu da pronađu i svoj budući angažman.

Naveo je da će i preduzećima i samom Ministarstvu značiti da vide kako razmišljaju studenti, koliko mogu da doprunesu svojim idejama, vizijama, jer upravo mladi mogu da predlože neke najbolje nove ideje.

Dodao je da Univerzitet stoji na raspolaganju Ministarsvu i kada je reč o profesorima, koji mogu da doprinesu svojim savetima.

Potpisivanju su prisustvovali i direktori javnih preduzeća iz resora MGSI.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter