Izvor: HAPPY BSC
15.12.2022 u 10:29
0

MINISTAR DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Najvažnije je da što pre dođe do deeskalacije sukoba na KiM!

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić bio je gost u jutarnjem programu na Happy televiziji

Dačić se osvrnuo na jučerašnji sastanak sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE 

Eskobar je poručio da je formiranje Zajednice srpskih opština hitno pitanje i da bi ga trebalo što pre rešiti. 

Dačić kaže da nije iznenađen ovom izjavom i da se taj stav duže vremena ponavlja. On je napomenuo i da je pristup SAD oko tog pitanja veoma korektan. 

– Eskobar je upotrebio formulaciju za Briselski sporazum koja ide nama u prilog. Rekao je da je taj sporazum pravno  obavezujući.  Neki drugi evropski predstavnici nisu toliko črsti po tom pitanju.  Berbokova mi je rekla da nijedan kosovski premijer neće prihvatiti formiranje Zajednice srpskih opština. Međutim, kada je potpisivan Briselski sporazum Hašim Tači je bio premijer. On ga je potpisao.  Paradoks je da za neke postoji Briselski sporazum, a za neke ne. Predsednik Vučić je naveo sve međunarodne sporazume i pitao koji sporazum je za njih prihvatljiv. Očigledno je to da Priština ne želi da se išta poštuje i tu se dovodi u pitanje i nastavak dijaloga. U papirima Solunskog samita se poziva na rezoluciju 1244. Sve tvrdnje da sporazumi i rezolucije nisu aktuelni su u funkciji ohrabrivanja Kurtija da ništa ne prihvata i da nastavi svoju agendu. U narednim danima će se raditi na deeskalaciji, a tek onda može da se priča o ozbiljnijim temama koje se temelje na Briselskom sporazumu-poručio je ministar Dačić. 

Dačić je prokomentarisao stav međunarodne zajednice koji se tiče povratka kosovskih Srba u institucije u južnoj pokrajini. 

– Ni malo nije jednostavna situacija. Srbi nemaju gde niti kako da se vrate u institucije. Predstavnici Međunarodne zajednice su se izjasnili da je trenutno najveći problem Kurti. Smatraju i dok je Kurti na vlasti neće biti ništa od poštovanja Briselskog sporazuma. 

Dačić je rekao da nije iznenađen sukobima navijača koji su se desili nakon utakmice Francuske i Maroka. Napomenuo je da je politika prema azilantima nešto što dodatno opterećuje već opterećnu Evropu. 

Ministar je rekao da je neizvesno šta će se dešavati sa tzv. Kosovom nakon apliciranja za članstvo u EU. 

– Sijarto mi je lično obećao da će glasati protiv! Pitanje je da li će uopšte i biti glasanja ili će predsedavajuća Češka da to postavi kao proceduralno pitanje…

O kursu kojim ide Srbija kada je u pitanju spoljna politika, ministar je rekao: 

-Moramo da vodimo balansiranu spoljnu politiku koja se zasniva na principima međunarodnog prava. To pitanje usaglašavanja sa EU nije samo pitanje vezano za Rusiju.  Našem narodu je odvratno kada neko govori o sankcijama.  Mi sami smo  bili žrtve sankcija. Ovde govorim o političkim interesima. Vrlo je važno kako će ko da glasa una međunarodnim forumima. Džabe što mi imamo zemlje koje nisu priznale Kosovo kad one nisu glasale za to. Ukoliko bismo uveli sankcije Rusiji da li bi to značilo da bi Kosovo neće ući u UN? Naravno da ne znači. Ništa se ne bi promenilo kada bismo uveli sankcije Rusiji osim što bismo izgubili glasove na koje možemo da računamo. Prema tome, naše odluke su suverene i mi ih donosimo bez obzira na pritiske sa obe strane – kazao je Dačić.  

Ministar Dačić je još jednom napomenuo da je za rešavanje trenutne krize na Kosovu i Metohiji najvažnije zaustavljanje dalje eskalacije nasilja. 

– Danas je sednica Evropskog saveta, svi lideri EU su na tom sastanku i sigurno će biti reči i o situaciji na Kosovu. Svakako će Lajčak i Borelj da informišu šta se događa-zaključio je ministar Dačić.  

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter