Izvor: Tanjug
13.07.2022 u 18:37
0

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom Irana o jačanju saradnje!

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine, Privredne komore i Agencije za promociju trgovine Irana, o bilateralnim odnosima, unapređenju saradnje u oblasti energetike i rudarstva, energetskoj bezbednosti, zajedničkim projektima u rudarskom sektoru i razvoju sektora obnovljivih izvora energije (OIE).

Iransku delegaciju je predvodio Aliriza Pejmanpak, zamenik ministra i direktor Agencije za promociju trgovine Irana, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

“Drago mi je da možemo danas da razgovaramo o saradnji naše dve države, s obzirom da su Srbija i Iran prijateljske zemlje, koje sarađuju i pomažu jedna drugoj u međunarodnim organizacijama. S obzirom na momenat u kojem se nalazimo i u uslovima teške energetske i ekonomske krize, bilo bi dobro za obe zemlje da naša saradnja rezultira konkretnim projektima““, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da energetika i rudarstvo predstavljaju najpogodniju oblast za povećanje efikasnosti saradnje dve zemlje, imajući u vidu prirodna bogatstva Irana, posebno kada je reč o kritičnim mineralnim sirovinama koje su svetu potrebne danas i koje će biti potrebne u decenijama ispred nas.

“Pored rudarstva, treba zajedno da radimo na razvoju i izgradnji kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore. Takođe, Ministarstvo rudarstva i energetike će uraditi sve što je u našem domenu da obezbedi bližu saradnju srpskih i iranskih kompanija, jer želimo da uspostavimo čvršće veze između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i iranskog Ministarstva, kao i srpskih i iranskih stručnjaka, jer će razmena iskustava omogućiti i nove projekte“, rekla je Mihajlović.

Osim saradnje u naftnom, gasnom i rudarskom sektoru, razmeni znanja i tehnologija, potencijalnim zajedničkim investicijama i projektima, tokom sastanka je posebno istaknut značaj konkretne saradnje u oblasti OIE.

Iranski zamenik ministra je zahvalio potpredsednici Vlade na sastanku i pozvao je u zvaničnu posetu Teheranu.

“Sektor rudarstva i energetike pruža mnogo prilika za bližu saradnju. Od rudarstva, gasa, nafte do električne energije. Ima mnogo potencijala i smatramo Srbiju jednom od najvažnijih država u Evropi sa kojom treba da razvijamo zajedničke projekte, pre svega u rudarstvu, jer je to značajan deo naše privrede i jedan od faktora koji je uticao na to da smo lideri u ovoj oblasti u našem regionu“, rekao je Pejmanpak.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na otvaraju Trijenala u Milanu

Dodao je da je iranska strana posebno zainteresovana za OIE, jer zna da i Srbija želi da razvija projekte koji se tiču proizvodnje zelene energije.

“Imamo čitav lanac proizvodnje od silicijuma, preko solarnih ćelija, panela do solarnih elektrana i zainteresovani smo da učestvujemo u izgradnji velikih solarnih elektrana u Srbiji“, rekao je iranski zvaničnik.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ambasade Irana u Srbiji, koju je predvodio ambasador Rašid Hasan Pur Baei, dodaje se u saopštenju.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter