Izvor: Kurir
17.12.2022 u 17:57
0

„NEMA RAZLOGA DA UVOZIMO ZNANJE KADA GA IMAMO VIŠE NEGO DOVOLJNO“ Ministar Vesić na obeležavanju 74. godišnjice ETF-a

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas obeležavanju 74. godišnjice Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i čestitajući jubilej, poručio da je ETF jedan od najznačajnijih fakulteta u akademskoj zajednici, čiji je doprinos veoma važan za dalji razvoj zemlje.

– Živimo u vreme multidisciplinarnosti i nemoguće je sprovoditi naučne projekte samo kroz jednu naučnu disciplinu, niti sprovoditi moderne projekte ako u njih nisu uključeni različiti aspekti nauke. Za nas je veoma važan doprinos ETF, da učinimo našu zemlju boljom – poručio je ministar Vesić na svečanosti.

On je napomenuo da trendovi rasta urbane populacije i eskalacije krize, uz razvoj tehnike i tehnologije i digitalizaciju u svim sferama, za posledicu imaju razvoj koncepta pametnih gradova, čija je jedna komponenta i pametna mobilnost. Ona, kako je objasnio, omogućava efikasno, fleksibilno i ekološki prihvatljivo putovanje raznim vidovima transporta, korišćenjem pametnih transportnih sistema, infrastrukture i tehnologija.

ZA BOLJE SUTRA: Ministar Vesić i fondacija „Gnezdo“ donirali vredan aparat Zavodu za govornu patologiju i govorne poremećaje“

– Zato je realno očekivati da će koncept razvoja pametnih gradova i transporta imati dramatičan uticaj na savremeni život u smislu različitih pogodnosti projektovanja pametnih kuća, automobila, transportnih sistema – izjavio je Vesić.

Ministar je istakao i da će jedan od najvažnijih projekata biti izgradnja novog muzeja Nikole Tesle na Dorćolu, koji će, osim muzeja, uključivati i naučno-istraživački centar, koji bi trebalo da vodi Univerzitet u Beogradu.

– Tu će se nalaziti sve o Tesli, jer je naš blagoslov, iako čuveni naučnik nije živeo u Srbiji, to što se sve što je iza njega ostalo, nalazi u Beogradu. Ono što će moći da se vidi isključivo u Beogradu i nigde više u svetu je zaostavština Nikole Tesle i sve ćemo učiniti da taj muzej i naučno-istraživački centar postane dostupan nauci, ali i građanima naše zemlje i celog sveta, jer je to ono po čemu se naša zemlja i narod razlikuju – poručio je ministar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Vesić je najavio i da će u Ministarstvu biti pokrenut program koji će, kroz sporazume sa Univerzitetom i svim relevantnim fakultetima – saobraćajnim, građevinskim, arhitektonskim, mašinskim, tehnološkim, rudarsko-geološkim – omogućiti da studenti dobiju praksu u ministarstvu ili preduzećima iz tog resora.

– To će biti dobro za studente, a za nas itekako korisno, a omogućićemo i stipendije – naglasio je Vesić.

On kaže da će se kao ministar truditi da i ETF i drugi fakulteti budu uključeni u sve projekte, jer u njima mora biti naših stručnjaka i pameti.

– Nema razloga da uvozimo znanje, kada ga imamo više nego dovoljno. Trudićemo da se da vodimo brigu o pojedincima i njihovom napretku, da promovišemo i uvažavamo eksperte različitih profila, jer verujemo da interdisciplinaran pristup donosi velike ideje, novu energiju i najbolja rešenja – poručio je ministar Vesić.

Naveo je i da će se raditi na konstantnom stvaranju sve boljih uslova za studente i profesore, kako bi ostajali i radili u svojoj zemlji, za njen razvoj.

– Hvala svim profesorima i asistentima na posvećenosti. Znam da za vaš posao, kolike god da su plate velike, nikada nije dovoljno, jer se ovaj posao radi iz ljubavi. Hvala vam na svemu što činite za ovu zemlju, a mi ćemo se truditi da to vrednujemo i da vam bar donekle vratimo – rekao je ministar Vesić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter