Izvor: euronews.rs
07.08.2023 u 10:42
1

OALKŠANJE ZA POSLODAVCE: Zakon o zapošljavanju stranaca rešiće hronični problem nedostatka radnika

Različite procene pokazuju da Srbiji nedostaju desetine hiljada radnika. U problemu nisu samo ugostiteljstvo i građevina, već i brojne druge oblasti. Rešenje se već neko vreme traži preko granice, a nova regulativa trebalo bi da skrati rokove, smanji troškove i pojednostavi procedure dolaska.

STARA DAMA SA ZEBNJOM ČEKA JESEN: Nestašica lekova u Evropi, evo šta čeka Srbiju

 

Srbija je nedavno dobila novi Zakon o zapošljavanju stranaca koji bi trebalo da pomogne u rešavanju hroničnog problema nedostatka radne snage. Iz Unije poslodavaca ovaj zakon pozdravljaju, sindikati uglavnom nisu zadovoljni njime. Iapk kada je usvojen ministar za rad Nikola Selaković je rekao

ni epohalno!
prinscreen

„-Činjenica jeste da bez otvorenog tržišta radne snage, nema ni ekonomskog napretka Srbije. Kao što je otvoreno tržište radne snage zapadno i centralno evropskim državama omogućilo da nadoknade svoje deficite u oblasti tržišta rada-, Izmene zakona omogućavaju stranim državljanima da kroz jedinstveni postupak dobiju i dozvolu za boravak i dozvolu za rad u Srbiji. U Uniji poslodavaca Srbije kako prenose mediji izražavju zadovoljstvo zbog njegovog usvajanjaSve će se podnositi elektronski, preko portala E uprave, sva potrebna dokumentacija i onda će Uprava razvrstavati dokumentaciju, šta je potrebno za policiju, šta je potrebno za Nacionalnu službu za zapošljavanje. To je veoma korisno, iz razloga što će poslodavci u kraćem roku moći da računaju na te kadrove, a takođe, dobro je što je elektronski, što ti budući zaposleni neće morati da budu fizički prisutni u Srbiji, nego će moći sve online da uradi.

Nova regulativa trebalo bi da spreči ponavljanje slučaja iz marta. Tada je kompanija Aerodrom ketering otpustila četrdeset domaćih radnika kao tehnološki višak, a ubrzo na njihove pozicije dovela više od pedeset radnika iz Indije. što je potvrdio i sam ministar Selaković. Rekao da je prihvaćen amandan koji će onemogućiti da se ne ponovi slučaj Aerodrom keteringa.

Selaković je rekao da amandman doprinosi povećanju kvaliteta zaštite prava domaćih radnika, državljana Srbije u odnosu na strane državljane koji se privremeno zapošljavaju u Srbiji.

On je tada u Skupštini Srbije podsetio da je do slučaja radnika Aerodrom keteringa došlo kada je ovaj zakon prošao procedure na Vladi i da su se upravo nadležni trudili da sve ispitaju do kraja i da na osnovu toga utiču i na tekst zakona.

-Inspektorat za rad Ministarstva za rad je u više navrata sprovodio nadzor nad radom kako Aerodrom keteringa tako i privrednog društva Erport fud prodakšn doo Beograd. Na osnovu svega što je utvrđeno u nadzoru, sprovedene su i mere-, rekao je Sleković. On je tada dodao da je od 40 otkaza ugovora o radu, 13 osoba vraćeno na posao, a ostali se nisu vratili, jer su našli drugi posao.   

Povodom tog amandmana koji bi trebalo da spreči otpuštanje domaćih radnika kako bi se na njihovo mesto zaposlili stranci, profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta Aleksandar Antić  da je izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca propisano da domaći poslodavac može koristiti stranu radnu snagu samo ukoliko u prethodnih 90 dana nije kao tehnološki višak otpuštao domaće radnike i ukoliko je pre toga sproveo jednu procenu tržišta rada.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OALKŠANJE ZA POSLODAVCE: Zakon o zapošljavanju stranaca rešiće hronični problem nedostatka radnika”

  1. Nista ovo nece da resi – naime, niko nije lud da predje preko pola sveta da bi radio za ove nase mizerne nazovi plate, a ako i bude dosao, ovo ce mu samo biti prolazna stanica do Zapada , osim toga, doci ce samo prosta, nekvalifikovana radna snaga – a sa njima nema razvoja, a dalje, dok budu radili ovde – slace novac kuci, pa ce se novac odlivati iz ove zemlje

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter