Izvor: TANJUG
03.02.2024 u 02:37
0

OCENA ISKUSNOG DILPLOMATE: Sednica SB UN pravi put da se pitanje KiM stavi u centar pažnje UN

Diplomata Vladislav Jovanović izjavio je danas da je sednica Saveta bezbednosti ne samo najbolji, nego jedini pravi put da se pitanje Kosova i Metohije ponovo stavi u centar pažnje Ujedinjenih nacija i da se to pitanje razmotri iz ugla rezolucije 1244.

Jovanović je povodom procedure zakazivanja sednice Saveta bezbednosti UN objasnio da je predsedavajući u obavezi da zahtev pusti u proceduru, a to dalje znači da se na zatvorenoj sednici razmatra da li to pitanje ide na plenum, odnosno glavni sastanak Saveta bezbednosti ili ne. “

Tu ne važi pravo veta jer se to smatra proceduralnim pitanjem. Tu se odlučuje prostom većinom. Od 15 članova, devet glasova treba da se dobije da bi taj predlog bio prihvaćen za sednicu Saveta bezbednosti koja je otvorena i na kojoj vlada pravo veta“, rekao je Jovanović za Tanjug. Jovanović dalje objašnjava da je među tih 15 glasova potrebno da se Srbija izbori za većinu nestalnih članova, ocenjujući da zapadni članovi koji imaju pravo veta najverovatnije to neće dozvoliti, ali nije ni isključeno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter