Izvor:
15.03.2017 u 16:18
0

Papa Franja prelomio: KARDINAL KATOLIČKE CRKVE U NDH ALOJZIJE STEPINAC NEĆE BITI KANONIZOVAN!

Kardinal Katoličke crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj Alojzije Stepinac neće biti kanonizovan tokom pontifikata sadašnjeg pape Franja, piše zagrebački "Globus".

Izvori zagrebačkog nedeljnika iz Vatikana smatraju da je malo verovatno da bi u skorije vrijeme Stepinac mogao biti kanonizovan, te da se može očekivati da će poglavar Rimokatoličke crkve odgoditi odluku.

"Mislim da ovaj papa neće preseći, on će to odugovlačiti. Preuzeo je na sebe dosta riskantan potez, stvari su se jako zaoštrile i sada šta god odluči, izazvaće đavola", rekao je za "Globus" jedan od sagovornika.

Isti izvor navodi da je papa Franjo sve više svestan toga.

"Ako proceni da bi moglo doći do još većih sukoba između dve crkve, neće se usuditi da odluči da ili ne. On jeste hrabar u mnogo čemu, ali ovo bi sad više bila politička nego crkvena hrabrost", rekao je sagovornik zagrebačkog nedeljnika.

Poslednji ambasador SFRJ pri Vatikanu Ivica Maštruko ne veruje da bi do kanonizacije moglo doći u najskorije vrijeme jer papi Franju nije stalo da izaziva dalje konfrontacije.

"On će verovatno odgoditi Stepinčevu kanonizaciju. A što se Mešovite komisije tiče, tu zajedničkih stavova neće biti, osim što će se obe strane saglasiti oko ocene neprihvatljivih postupaka vlasti u izricanju presude Stepincu 1946. godine. I jedni i drugi ostaće čvrsto na svojim pozicijama", rekao je Maštruko.

Drugi Vatikanski insajderi zagrebačkog nedjeljanika smatraju da je malo verovatno da bi u neko skoro vreme moglo doći do Stepinčeve kanonizacije, pritom ocenjujući da rad Mešovite komisije ne može biti kvalitetno obavljen za godinu dana.

Stepinac je bio prvi čovjek Katoličke crkve u Hrvatskoj za vrijeme ustaške NDH i zalagao se do poslednjeg dana za opstanak te države.

Na inicijativu pape Franje, formirana je Mešovita katoličko-pravoslavna komisija koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost Stepinca tokom Drugog svjetskog rata.

Komisija bi trebalo da ukrsti istorijske argumente i rasvijetli ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Srna/Blic
Foto: Twitter/BIRN_BTJ, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter