Izvor: Kosovo Online
06.11.2023 u 08:27
0

PETER STANO O NACRTU: Novi predlog EU za osnivanje ZSO izbalansiran

Portparol Evropske unije Peter Stano istakao je da je EU na sastanku u Briselu sa liderima Kosova i Srbije iznela "izbalansiran" predlog za osnivanje ZSO, i da su srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti nagovestili "načelnu" spremnost da prihvate taj predlog

Stano je naveo da su strane, takođe, postavile preduslove, koji su za drugu stranu bili neprihvatljivi.

„Izneli su novi izbalansirani evropski predlog za formiranje Zajednice opština i insistirali da strane počnu da ga primenjuju. Ovo bi unapredilo proces normalizacije i ublažilo rizik od eskalacije i novog nasilja.

BABA I DEDA PLAĆAJU ALIMENTACIJU UMESTO SINA: Došli do granice siromaštva, ali to nije najgore šta ih je zadesilo

Na sastanku su strane nagovestile ‘načelnu’ spremnost da prihvate ovaj evropski predlog, ali su obe imale preduslove koji su drugoj strani bili neprihvatljivi. Očekujemo da će ova spremnost dovesti do implementacije bez daljeg odlaganja. Preduslovi nisu prihvatljivi“, rekao je Stano.

Kako je dodao, predlog EU nije predstavljen javnosti, jer nije praksa da se objavi dokument o kome se pregovara.

„Predlog EU nije javno objavljen jer su diplomatski napori u toku i nikada ne prenosimo zvanične dokumente o kojima se raspravlja, što je uobičajena praksa u međunarodnom posredovanju. Takođe je naša dugogodišnja politika da ne komentarišemo navodna curenja informacija ili izveštaje o medijima koji tvrde da su videli ili objavili dokument“, dodao je Stano.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter