Izvor: BSC Happy/Tanjug
29.06.2023 u 11:41
0

AMBASADORKA PONOSNA NA ISPUNJEN CILJ: Održali jedinstvo protiv Rusije

Podrška Ukrajini na svaki mogući način

Ambasadorka Švedske u Beogradu, Anika Ben David, izjavila je danas da je ponosna što je Švedska ispunila svoj najvažniji cilj tokom svog šestomesečnog predsedavanja Savetom EU, a to je da održi istorijsko jedinstvo između 27 država članica protiv Rusije.

„Predsedavanje se odvijalo u vremenima bez presedana, snažno obeleženo ruskom invazijom na Ukrajinu, čime je efektivno okončan postojeći evropski bezbednosni poredak“, saopštila je ambasadorka Švedske u Srbiji. Ona je navela da su tokom švedskog predsedavanja EU prioriteti predstavljali „kako odgovor na aktuelne geopolitičke izazove sa kojima se Unija suočava, tako i tradicionalne pozicije koje Švedska promoviše u EU“.

„Najvažniji cilj švedskog predsedavanja EU bio je da podrži Ukrajinu na svaki mogući način i da održi jedinstvo EU. Jasno smo stavili do znanja da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Ekonomija EU je izuzetno dobro uspela da se prilagodi šokovima izazvanim ruskim agresorskim ratom. Takođe je uspešno uspela da drastično smanji potrošnju ruskog gasa, čime je smanjila priliv gotovine u rusku ratnu mašinu“, izjavila je ambasadorka Ben David.

Tokom predsedavanja, Švedska je, takođe, bila usmerena na to da EU učini bezbednijom, zelenijom i slobodnijom. To je podrazumevalo očuvanje bezbednosti građana EU, uvođenje zelene tranzicije, poboljšanje dugoročne konkurentnosti EU i očuvanje osnovnih vrednosti EU koje su demokratija, ljudska prava i vladavina prava kao i očuvanje jedinstva EU protiv Rusije.

U Srbiji se završava švedsko predsedavanje EU nakon perioda, kako kaže, dramatičnih i tragičnih događaja koji su duboko uticali na srpsko društvo.
„Ponosna sam što je Švedska ispunila svoj najvažniji cilj tokom svog predsedavanja – da održi istorijsko jedinstvo između 27 država članica protiv Rusije – pošto je donela nove strože propise za industrijsko zagađenje i što je istakla centralnu ulogu vrednosti EU. Tokom našeg predsedavanja EU, Švedska je naporno radila na promovisanju ovih vrednosti: demokratije, ljudskih prava i vladavine prava. Promovisali smo održivost i zelenu agendu“, ukazala je Ben David.

ŠVEDSKA POLITIČARKA IDE U RAT? Karolin se pridružila ukrajinskoj vojsci i sprema se za odlazak na front (FOTO)

Ona je ocenila da Stokholm predaje predsedavanje Španiji u trenutku snažnog angažmana za proširenje EU. „Snažno ohrabrujemo Srbiju da iskoristi ovu priliku koja bi mogla da ubrza njeno članstvo u EU”, izjavila je ambasadorka. Švedska je jedan od najvećih donatora Srbije na njenom putu ka EU i najveći bilateralni partner Srbije u oblasti reforme životne sredine, istakla je ambasadorka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter