Izvor: Kurir.rs
07.06.2023 u 11:46
0

PREDSEDNIK VUČIĆ NA CEREMONIJI PUŠTANJA U RAD NOVE PISTE NA BG AERODROMU: „Ovo je jedna od najboljih stvari koje smo uradili“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustuvje ceremoniji puštanja u rad nove, druge poletno-sletne staze (piste) na Aerodromu Nikola Tesla Beograd.

– Od pre 61 godine kada je postavljena pista, nije bilo rekonstrukcije. Imaćemo duplo veće kapacitete za sletanje i poletanje. Neverovatna promena. Francuzi su ovo uradili svaka im čast. To je jedna od pet najboljih stvari koje smo uradili u zemlji u poslednjih 30 godina, taj koncesioni ugovor. Pogledajte samo, ono je Srbija prošlosti, ovo je Srbija budućnosti. Samo pogledajte ta dva kontrolna tornja sve je jasno. Pogledajte terminale, kao da su u Minhenu. Radovi će biti završeni 2024. godine – kazao je predsednik.

Tanjug

Govorio je i o prilivu turista, kao i da je potrebno da se njihov broj poveća.

– U prva tri meseca, drugi smo po stopi porasta broja turista u Evropi, a treći u odnosu na 2019. godinu, govorim o proporcionalnim brojevima, to su dobre stvari. Oko 514 miliona evra je bilo u prva četiri meseca. Nedostaje nam još dolazaka, više iz Kine, Indije – dodao je predsednik.

Generalni direktor firme Aerodrom Nikola Tesla Fransoa Berizo je predsedniku Vučiću prikazao kako su tekli radovi. Predsednik ističe da će biti završena i železnička stanica, i da će to biti važno i za rad aerodroma i putnike.

– Izgleda veoma moderno, i zadivljen sam radovima koje ste ovde izveli. I sa pistom, i sa terminalima. Er Srbija ima 200 miliona evra na računu. Nikada toliko novca nije bilo na računu naše kompanije. Sada je dobra konjuktura biznisa – kazao je on i dodao:

Tanjug

– Nikad toliko para nismo imali na računu, u našoj avio kompaniji. Treba da uštede para za vreme kada će da bude loše i teško. Naša kompanija je pametno poslovala, najbolje u regionu. Letovi za Španiju, Portugal, sve je puno. Letovi za Njujork se popunjavaju, mora još da se radi na Čikagu, i to da bude profitabilno. Samo ćemo da zarađujemo pare – istakao je predsednik.

Radi se o drugoj poletno-sletnoj stazi, dužine 3.500 metara, koja je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu.

Nova staza zameniće postojeću, koja će uskoro biti remontovana.

Obraćanje Fransoe Berizoa

Generalni direktor firme Aerodrom Nikola Tesla Fransoa Berizo se zahvalio svima koji su došli da vide jedno od najvećih dostignuća u istoriji beogradskog aerodroma.

– Za nas koji radimo na aerodomu, piste imaju posebno mesto u našim životima. One su prozor ka svetu, i povezuju nas sa drugima. Pista je srce aerodroma. Pista pokazuje gde smo i gde ćemo uvek biti – kazao je Berizo.

On kaže da izgradnja piste nije lak posao, i čestitao je svima na beogradskom aerodromu koji su doprineli ovom velikom dostignuću.

– Srećan sam što sam ovde, i što beogradski aerodrom okuplja najprofesionalnije ljude u svojoj struci. Svima onima koji nisu mogli da nam se pridruže želim da se zahvalim na napornom radu. Ovo nije samo uspeh Beogradskog aerodroma, ovoga ne bi bilo bez aerodromske zajednice. Želim da se zahvalim SMATS-i, i hvala vašim timovima na doslednoj podršci. Želim da zahvalim i Er Srbiji, partnerstvo sa Er Srbijom je od velikog značaja za nas – kazao je Berizo.

Obraćanje Pjera Košara

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar podsetio je da su 1908. godine mladi srpski oficiri vežbali da lete na francuskom avionu „Farman 4“, dok je 1915. godine počela dostava aviona i obuka avijatičara u saradnji sa Francuskom.

– Danas ispisujemo novi list u saradnji. Beogradski aerodrom je prepoznatljiv simbol naše bilateralne saradnje, kako bi Srbija preuzela svoju ulogu kao regionalna sila. Ovaj aerodrom ide ka tome da postane regionalno čvorište – rekao je Košar.

Francuski ambasador je rekao da je širenje beogradskog aerodroma bitno za ekonomsku i trgovinsku saradnju sa drugim zemljama, i da će pomoći našoj zemlji na evropskom putu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter