Izvor: Tanjug
28.07.2022 u 21:39
0

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: „Za nas su tih osam meseci najtežih u poređenju sa svih prethodnih deset godina!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, iako država nije formalno uvela, do kraja marta je na snazi vanredno stanje.

„Za nas su tih osam meseci najtežih u poređenu sa svih prethodnih deset godina“, objasnio je on u izjavi za medije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Struja je postala problem ističe i sada dok je leto te ukazao da država svakog dana plaća dva do tri miliona dnevno za kupovinu struje.

Rekao je da ne želi da plaši građane, već samo da ih informiše o situaciji i šta država može, šta radi, i šta ne zavisi od nas.

Ukazao je da kada se čuje da ministar privrede Nemačke Robert Habek govori o merama štednje, da Hanover isključuje toplu vodu u javnim kupatilima, iako je to nekome smešno, pokazuje da se radi o ozbiljnim ljudima koji sagledavaju budućnost i razumeju šta dolazi.

„Mi se već sada suočavamo sa velikom sušom koja pravi probleme. Mi ne bismo uvozili struju danas da nema suše, ali plaćamo dva miliona evra, nekada i tri, dnevno jer nema vode u rekama, u Ðerdapu,…“, kazao je Vučić.

Objasnio je da je cena struje na tržištu Evrope danas dostigla rekord od 540 evra po megavat satu, a naši građani plaćaju oko 40 evra, što je 14 puta manje.

Istakao je da nekada preuzme država deo, kod nas je to veći, a kod drugih manji.

„Mi smo preuzeli ulogu da država preuzme gotovo sve i to pravi problem u svim drugim stvarima“, objasnio je on.

OŠTAR ODGOVOR IZ KANCELARIJE ZA KIM „Jalovi su i neuspešni pokušaji Aljbina Kurtija da sa sebe skine odgovornost za urušavanje dijaloga!“

Vučić je ukazao da, ko ima, na primer, vetropark u Srbji, ne mora da prodaje proizvedenu struju EPS-u, već može da je plasira na evropskom tržištu gde je veća cena.

To je moguće, rekao je, jer je uspostavljeno evropsko tržište, konstatovao je on.

„Moraćemo da menjamo zakon kako bi morali nama da ponude pravo preče kupovine. Ali otom potom. Tu će EU da protestuje“, kaže Vučić.

Istakao je da je struja postala problem i leti, jer imamo mogo bolji životni standard pa imamo klima uređaje, a hidrologija „ne radi“ uopšte.

Suša, kako je dodao, razara nam kukuruz, koji je posejan na 950.000 hektara.

„Krvarimo na dnevnom nivou za struju, a gas kupujemo, dodatne količine, koje ne idu redovno po ruskoj ceni to plaćamo i utiskujemo u Mađarsku. Do sada smo obezbedili 650 miliona evra da bismo kupili 500 miliona kubnih metara“, rekao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da država ima rezervi gasa za 50 dana, kao i da kupuje ugalj, svuda gde može, kako se ne bi ugrozilo snabdevanje strujom.

“Sa strujom imamo mnogo problema, sa vodom beskrajno problema. Sa gasom takođe, ali smo se borili i, verujem, izborili i već imamo više od 100 miliona utisnuto u Mađarskoj, svaki dan po četiri, pet miliona utisnemo, a gotovo dupke je pun naš deo sladišta u Banatskom dvorum, tamo je 247 miliona kubnih metara gasa”, rekao je Vučić.

Ako dnevno maksimalno možemo da povučemo četiri, do pet miliona kubnih metara gasa iz Banatskog dvora, to znači da rezervi u tom gasnom skladištu imamo za 50 dana, sve i da ne dobijemo nijedan kubni metar preko Balkanskog toka.

“Da izbije apsolutni rat, u svim delovima sveta, toliko gasa imamo, za 50 dana”, rekao je Vučić.

On je ukazao da je komplikovanija situacija sa strujom, te da se uvozi ugalj, sa svih strana gde je to moguće.

“Razgovaramo sa kineskim partnerima, pomažu nam da nabavimo dva miliona tona, to bi nas dobro spasilo”, rekao je Vučić i dodao da nam sve to teško stiže u zemlju, kao i da Kina ima bolji ugalj nego što nama odgovara, ali da je država sve što može u regionu, kupila.

“Sad bih pitao sve stručnjake… šta bi bilo da nemamo ugalj, nikom nijedan frižider ne bi radio, niti klima.. Da smo poslušali sve, da se odreknemo uglja. A, ja sam govorio – polako, prvo energetska bezbednost i sigurnost snabdevanja, a onda sve drugo”, rekao je Vučić.

Rekao je da će zemlja svakako preći na korišćenje energije vetra, sunca, kada izgradimo reverzibilne elektrane, ali ne i pre toga.

“Cela Evropa se vratila na ugalj i nuklearke”, konstatovao je Vučić.

Dodao je i da sam nema problem da saopštava loše vesti, jer je njegov posao da uradi sve što može da reši probleme, ali da uvek kaže istinu.

Rekao je i da ne može sebi da oprosti “ludost” sa litijumom, jer je Srbija jedina zemlja koja se toga odrekla, navodeći da su strane službe sve to razorile, uspele da ovde podbune građane, i od tog projekta se odustalo.

“Baš me briga ko će šta da kaže, ja sam rekao istinu”, dodao je Vučić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter