Izvor: Tanjug
30.04.2023 u 13:43
0

„NAŠI NARODI UPUĆENI SU JEDAN KA DRUGOM“: Brnabić, Plenković i predstavnici srpskog naroda FOTO

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Zagrebu sa predsednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Brnabić će kasnije danas učestvovati na četvrtoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u glavnom gradu Hrvatske. U delegaciji sa premijerkom Brnabić je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

REGIONALNI SKANDAL: Milanović u Zadru dočekan zastavom VELIKE ALBANIJE

Pored delegacija iz Srbije i Hrvatske, Velikoj skupštini prisustvovaće i visoka delegacije iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Na skupštini će se okupiti članovi SNV-a i predstavnici srpske nacionalne manjine iz više od 150 opština, gradova i županija, kao i predstavnici organizacija srpske zajednice u Hrvatskoj.

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Zagrebu da želi da posete zvaničnika dve budu češće i da ne bude svaka od tih poseta simbol, svakako ne negativan ili neprijateljski, već uobičajeni radni dan koji će se biti iskorišćen da se razgovara o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način, i o temama koje su važne za budućnost i građana i privrede.

– Drago mi je što smo, čini se, makar za sada, jer to se kod nas ipak nikada ne zna, uspeli da napravimo dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, pre svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i ministru Tomislavu Žigmanovu i ja im se zahvaljujem zbog toga –  rekla je Brnabić na skupštini Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Premijerka je pozdravila potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su predstavnici političkih partija manjina u Srbiji i Hrvatskoj potpisali u januaru ove godine. „Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija saradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ova moja današnja poseta i boravak u Zagrebu upravi konkretan rezultat ovoga“, rekla je Brnabić.

UBIJALI SU NAŠU DECU: Skupština će svetu pokazati ustaške zločine

Podsetila je i da je u januaru ministar Ivica Dačić zajedno sa ministrima Tanjom Miščević i Tomislavom Žigmanovim, prisustvovao Božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu, zatim se predsednik Aleksandar Vučić sreo sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkoviće na marginama foruma u Davosu, te su usledili novi susreti zvaničnika. „Očekujemo da se ove godine, i radićemo na tome, održe i političke konsultacije ministarstva spoljnih poslova naše dve zemlje“, rekla je Brnabić.

Brnabić je kazala da je danas imala dobre i konkretne razgovore sa premijerom Andreje Plenkovićem oko projekata, kao što su ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Zagreba i Ljubljane, a takođe su se, kaže, dotakli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna ona bila. „Razgovarali smo o tome kako da krenemo u rešavanje ovih pitanja“, podvukla je premijerka Srbije. Što se tiče srpske zajednice u Hrvatskoj, Vlada Srbije i predsednik Vučić, kazala je Brnabić, duboko su posvećeni i stalo im je do toga da osete da imaju svu pomoć i podršku u svakom trenutku.

Ona je navela da je od 2016. godine sve više finansijski ulagano u projekte srpske zajednice u Hrvatskoj, navodeći da je do sada uloženo više od šest miliona evra. Dodatno je, kaže, upućena pomoć Hrvatskoj u iznosu od 2,5 miiona evra za saniranje posledica zemljotresa, te je dodatno upućena pomoć SPC u Hrvatskoj. Premijerka je poručila da su vrata svih institucija u Srbiji, uključujući i predsednika, otvorena za dijalog sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, ali i Hrvata u Srbiji.

– Naši narodi upućeni su jedan ka drugom i jesu i moraju biti jedni od najpotrebnijih garanata mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dela Evrope – rekla je Brnabić. Ona je čestitala Hrvatskoj pristupanje evrozoni i šengenskom prostoru, kao i na sporazumu o dvostrukom oporezivanju sa SAD. „U regionu kakav je naš, svaki uspeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas“, istakla je Brnabić.

SPREMNI ZA TEROR: Karabinjeri obučavaju kosovske snage

Treba da donosimo odluke koje će poboljšati položaj Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, rekao je danas u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Plenković je pozdravio premijerku Srbije Anu Brnabić, članice i članove SNV u Hrvatskoj. „Kao predsednik Vlade koji već sedmu godinu održava snažno partnerstvo sa svim predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru, ali i sa svima u Hrvatskoj, negujući otvoreno i tolerantno društvo u kome Hrvatska u 2023. godine predstavlja zemlju koja je rešila sva svoja ključna nacionalna pitanja.

Hrvatska je stekla međunarodnu poziciju u kojem smo pratkično ostvarili sve državno-političke ciljeve u poslednjih 30 godina“, poručio je Plenković. Kako je objasnio, „to radimo sa pouzdanjem i željom da svi koji žive u Hrvatskoj, bilo Hrvati ili pripadnica nacionalnih manjina, uživaju sva prava, osećaju se dobro i da će doprinositi hrvatskoj državi“.

On je rekao da to govori zato što je premijerka Brnabić sama kazala da su odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni brojnim nasleđen „u zadnjih stotinak godina“. Ti problemi žive i utiču na raspoloženje, poručio je Plenković, i naveo da oni predstavljaju prepreke u unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je učestvovala na četvrtoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u glavnom gradu Hrvatske.

NJEN POTEZ JE SLEDEĆI: Sirija presrela izraelski RAKETNI NAPAD

Brnabić se prethodno sastala u Zagrebu sa Plenkovićem Pre početka sastanka sa Plenkovićem, Brnabić se upisala u zlatnu knjigu u zgradi Vlade Hrvatske. U delegaciji sa premijerkom Brnabić je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Pored delegacija iz Srbije i Hrvatske, Velikoj skupštini su prisustvovali i visoka delegacije iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Na skupštini su se okupili članovi SNV-a i predstavnici srpske nacionalne manjine iz više od 150 opština, gradova i županija, kao i predstavnici organizacija srpske zajednice u Hrvatskoj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter