Izvor: ALO.RS
24.09.2023 u 07:43
0

SINIŠA MALI: Sutra počinje isplata pomoći za decu, od 1. oktobra primena penzionerskih kartica

U ponedeljak počinje isplata pomoći za decu od 10.000 dinara, za koliko dana će ta pomoć biti isplaćena?

– Ukupno je uspešno prijavljeno preko 1,1 milion dece, a svi oni će dobiti pomoć od 10.000 dinara u dva dana, 25. i 26. septembra. Najpre će u ponedeljak novac dobiti pola miliona dece, a u utorak ostatak. Ukoliko je nekome u toku reklamacija, one će biti nadalje rešavane i samim tim će u skladu sa tom dinamikom i biti isplata. Sistem je već uhodan, od početka krize, već četvrtu godinu pomažemo i građanima i privredi i ne očekujem nikakve probleme. Imali smo već isplatu svim punoletnim građanima, pomoć penzionerima, pomoć deci i sada nas nakon isplate ovih 10.000 dinara, očekuje i isplata po 20.000 dinara svim penzionerima. Želimo da olakšamo efekte inflacije, da podržimo građane onda kada im je najpotrebnije, i to i radimo. Za roditelje i staratelje je septembar mesec kada imaju pojačan udar na kućni budžet i zato je ova mera targetirana upravo ka njima. Radimo ono što je osnovna uloga svake države – tu smo za svoje građane.

Ukupno 37 proizvoda ima niže cene u okviru akcije „Bolja cena“, da li možemo očekivati proširenje tog spiska u skorije vreme?

– Nijedna pomoć dosad nije bila konačna, svaki put smo zbog potvrde dobrih rezultata, zbog dobro targetiranih ciljeva, imali odlične povratne reakcije, te smo nastavili da pomažemo. Sada je potrebno da obezbedimo i dovoljan broj prehrambenih proizvoda po boljoj ceni, proizvoda koji su svakodnevno bitni za ljude. Nastavićemo sa tim dok god se tržište ne smiri, borimo se lavovski sa inflacijom i izborićemo se na način da ublažimo posledice koje osećaju građani.

Parizer, čija je cena takođe snižena, izazvao je brojne polemike, ali i kritike opozicije, kako to komentarišete?

-Da, parizer se prilično osamostalio u toj priči, ali uvek je tako i bilo, dok jedni pomažu građanima, drugi to ismevaju, samo što se u tom smehu na izborima zamene uloge, pa onda više nije ni važno. Nema zaista ničeg smešnog u pomoći građanima, onima kojima je smešno građani su baš na izborima i rekli šta misle o tom smehu. U jednoj emisiji u kojoj je gostovao „istaknuti opozicionar“ kao primer inflacije data je cena sira maskarpone, koji je, eto, poskupeo. I to vam je ukratko ogledalo srpske političke scene – koja je podeljena na one koji razumeju šta je potrebno našim građanima, koji razumeju njihove životne, svakodnevne probleme i koji, srećom, upravljaju našom zemljom i  na one salonske političare koji u rashlađenom televizijskom studiju nagađaju kojim bi to merama Srbija mogla da prebrodi svetsku ekonomsku krizu. I baš kao što je parizer postao simbol borbe protiv inflacije, ovaj maskarpone je simbol otuđenosti opozicije od naroda, simbol neosetljivosti opozicionih kritičara na realnu borbu za životni standard naših građana. Mi imamo maskarpone opoziciju. Sve je to u redu dok god naši građani imaju vlast koja razume njihove potrebe.

Istakli ste da vam se dopao sendvič koji ste pojeli u društvu predsednika Vučića  i kolege Momirovića, da li je to prvi put da jedete parizer?

– Mi smo generacija koja je odrasla na tom parizeru, jedemo ga i danas i moja deca i ja, stvarno ne vidim u čemu je to toliki problem sa parizerom, koji je opoziciji postao najveći neprijatelj.

VLADIMIR LUČIĆ: Telekom će biti lider i na Kosmetu! Siguran sam da ćemo pobediti i u drugom poluvremenu

Da li je predsednik jeo sendvič sa parizerom?

– Naravno da je jeo, zajedno smo doručkovali parizer i ne vidim tu baš nikakav problem niti senzaciju. Uzeo je čak dodatno i moju četvrtinu hleba sa parizerom.

Kada smo kod opozicije, poslali su zahtev u kojem traže raspisivanje izbora do kraja decembra, sada prete protestima ako izbori ne budu održani do kraja godine, kako to komentarišete? Potpisali su i tzv. dogovor za pobedu.

– Zahtevi, protesti – zahtevi, protesti. To je manifest srpske opozicije. Oni su bez ideja, bez konstruktivnog dijaloga, bez predloga za politiku koja će dati vrednost više životu naših građana, bez političke kulture. U danu kada se predsednik Vučić bori za Kosovo u Ujedinjenim nacijama oni potpisuju neki sporazum koji ima za cilj isključivo rušenje Vučića. A sve vreme već mesecima govore kako se bore protiv nasilja. Jedno veliko licemerje opozicije. U tim istim danima dok Vučić brani suverenitet naše zemlje u UN oni se provode na vašaru u Šapcu.

Da li je SNS spremna za izbore u Beogradu, ali i za vanredne parlamentarne izbore?

– Srpska napredna stranka je uvek spremna za izbore. Nemamo problem sa tim da potvrdimo šta građani misle o politici koja se sprovodi, šta misle o uspehu reformi, šta misle o ekonomskim parametrima koje beleži naša zemlja, o orijentisanosti države koja je u teškoj ekonomskoj krizi zadržala fokus na građanima i očuvanju privrede, radnih mesta, rasta BDP-a.

Opozicija tvrdi da SNS sigurno gubi izbore u glavnom gradu, šta kažete na to, vi ste nekada bili gradonačelnik?

– Prema izjavama predstavnika opozicije, shvatam da su oni već pobedili. Kao što je predsednik Vučić i rekao, najlakše je onima koji gube. Onima koji pobeđuju svaki izbori su teški. Mi ćemo pred građane, kao i na svakim izborima, izaći sa rezultatima, sa planovima kako da dalje poboljšamo kvalitet njihovog života… Hajde da prebrojimo glasove, tad ćemo videti ko je dobio izbore.

Počela je i isplata većih plata, da li je kupovna moć naših građana zaista uvećana?

– Uvezena inflacija sa kojom se borimo je rak-rana svake ekonomije, pa i naše. Konstantnim povećanjem i plata i penzija u prethodne dve godine borimo se da primanja naših građana držimo iznad nivoa inflacije. U tome uspevamo, ali još važnije, uspevamo da i u realnom iznosu plate prebacuju nivo poskupljenja. Ovog septembra smo podigli 5,5 odsto plate zaposlenima u prosveti, medicinskim sestrama i tehničarima u zdravstvu, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, od oktobra dižemo penzije za 5,5 odsto, a onda u januaru opet sledi povećanje penzija, ali i plata u celom javnom sektoru. Sprovodimo politiku borbe za očuvanje i podizanje životnog standarda građana. Nema važnijeg cilja od toga.

Očekujete li dalji pad inflacije, šta nas čeka do kraja godine?

– Ciljamo da do kraja godine godišnju inflaciju svedemo na oko osam odsto i da ona nastavi da pada i tokom sledeće godine na projektovanih 4,9 odsto. Očekujem da se sa svim ovim sprovedenim merama izborimo s tom pošasti ekonomskih tokova.

Preko 600 kompanija se prijavilo za akciju Penzionerska kartica, šta sve penzioneri dobijaju ovom akcijom?

– Primena penzionerskih kartica počinje 1. oktobra, a njihovom upotrebom penzioneri će moći da ostvare brojne popuste i pogodnosti, da kupuju jeftinije ili da dobiju povoljnije usluge kod privrednih subjekata koji pokažu društvenu odgovornost i priključe se akciji. Za kartice se prijavilo oko 900.000 penzionera, a zahvaljujem se i svim kompanijama koje su se odazvale pozivu da pruže povoljnije cene penzionerima. Osim najvećih trgovačkih lanaca, tu je veliki broj apoteka, pekara, zatim oftalmološke ordinacije, privatne zdravstvene ustanove, laboratorije, knjižare, različite prodavnice, ostale ustanove koje su bitne za život penzionera.

Gde vidite sebe nakon izbora?

– Funkcije mi nikad nisu bile važne, pa nisu ni danas. Ukoliko dobijemo poverenje građana, važno mi je da budem u timu Aleksandra Vučića.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter