Izvor:
15.02.2019 u 13:52
0

SRBIJA POZNATO LEGLO ŠPIJUNA: Šef belgijske vojnoobaveštajne službe osumnjičen da je prosleđivao informacije ženi srpskog državljanstva za koju se veruje da je ruski agent!

Jedan od najviših zvaničnika belgijske obaveštajne zajednice optužen je da radi za Rusiju, što je posebno zabrinulo zvaničnike EU i NATO, čija se sedišta nalaze u Briselu.

Major, Klemon Vandenbor šef belgijske vojnoobaveštajne službe ADIV, osumnjičen je da je prosleđivao poverljive informacije jednoj ženi srpskog državljanstva za koju se veruje da je ruski agent, pokazala je istraga belgijskih tužilaca i komiteta za nadzor belgijskog parlamenta.

Vest je objavljena u četvrtak u belgijskom listu "De Morgen" koji se poziva na izvore iz ADIV.

Kako piše ovaj list, belgijski obaveštajni zvaničnici su nakon terorističkog napada 2015. godine stupili u kontakt sa kolegama iz Srbije kako bi otkrili na koji način džihadisti dolaze u Evropu preko takozvane Balkanske rute.

Jedan od njegovih saradnika je rekao da je tokom specijalne operacije u Srbiji 2016. godine Vandenbor omogućio Srbima pristup tajnim podacima.

Međutim, istraga pokazuje da je neimenovana Srpkinja, koja je dobila pristup poverljivim podacima, zapravo dvostruki agent i da radi za Rusiju.

Srbija koja lebdi između Istoka i Zapada je poznato leglo špijuna – navodi list u tekstu od četvrtka.

Ako se dokaže da je Vandenbor radio za Rusiju, slučaj bi nalikovao na slučaj Hermana Sima, zvaničnika estonskog ministarstva odbrane, koji je osuđen za rusku špijunažu u Talinu 2009. godine.

Vandenbor, šef kontraobaveštajnog odeljenja, takođe je dobio zabranu pristupa, nakon što je optužen za ilegalno uništavanje osetljivih dokumenata i lošeg upravljanja.

On je navodno negirao optužbe.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter