Izvor:
22.09.2016 u 03:07
0

UGLEDNI NEMAČKI LIST PRATI SUĐENJE VASILJKOVIĆU: Kapetan Dragan bez ikakvih dokaza optužen?!

Ugledni nemački list "Zidojče cajtung" na suđenju Draganu Vasiljkoviću ima specijalnog izveštača, prenosi Dojče vele i podseća da optužnica protiv "Kapetana Dragana" obuhvata i ubistvo novinara tog lista Egona Skotlanda 1991. godine.

– Vasiljković, koji pored srpskog, ima i australijski pasoš, odbacio je svaku odgovornost: ''Ova optužnica je vic''. Navodni dokazi optužbe su ''sve laži i lažne izjave – rekao je on prvog dana suđenja", prenosi DW pisanje ovog lista.

Skotland je ubijen 26. jula 1991. u blizini Gline, kada je sa kolegom, u jasno označenom automobilu (PREŠE), tražio dopisnicu nemačke agencije DPA, koja se u dogovoreno vreme nije vratila sa istraživačkog putovanja.

Prema navodima tužilaštva, u to vreme je srpska specijalna jedinica pod Draganovom komandom, zajedno sa tenkovskom jedinicom JNA, pokušavala da preuzme policijsku stanicu u Glini, koju su bili zauzeli Hrvati.

– Tom prilikom, granatirano je i nekoliko susednih mesta, kako bi se stanovništvo primoralo na bekstvo. U granatiranju je, osim Egona Skotlanda, ubijen i jedan stanovnik Jukinaca – navodi nemački list.

Vasiljkovićevi advokati rekli su da u optužnici nije jasno zašto je njihov klijent kriv za smrt Skotlanda i još jednog čoveka u Glini.

– Nema dokaza da je Vasiljković imao komandnu odgovornost. Metak koji je ubio Skotlanda mogao je da ispali i vojnik JNA ili hrvatski borac –završava "Zidojče cajtung" prvi iz najavljene serije izveštaja sa suđenja Vasiljkoviću u Splitu.

List podseća da je Vasiljković 2003. bio svedok na suđenju bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, a 2004. se vratio u Australiju i pod pseudonimom radio kao učitelj golfa. Nakon što ga otkrila jedna australijska novinarka, uhapšen je 2006. na osnovu hrvatskog naloga za hapšenje i 2015, posle devet godina pravne bitke, izručen je Hrvatskoj, navodi list.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter