Izvor: BSC happy portal
10.07.2023 u 11:23
0

(UŽIVO) PREDSEDNIK VUČIĆ DOČEKAO MILATOVIĆA: Uz himnu, gardu i crveni tepih! Naklon predsednika CG srpskoj zastavi (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je, svečanom ceremonijom ispred Palate Srbija, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

SVEČANO ISPRED PALATE SRBIJA: Predsednik Vučić dočekao Milatovića

12.12 – Odgovori na pitanja novinara

Milatović o izručenju Svetozara Marovića

– Što se tiče gospodina Marovića, izneo sam to u razgovoru, moje mišljenje je da svako ko je krivično kažnjen u CG treba da služi tu kaznu, dobio sam uverenje da će se Srbija odgovorno odneti prema tome – kazao je Milatović.

Vučić o Prvoj banci

– Što se tiče kupovine Prve banke koja je u vlasništvu Đukanovića ako se ne varam od strane Poštanske štedionice, u pitanju je notorna laž. Što se tiče uspostavljanja punog platnog prometa, to je važno pitanje. Ne bih da ustanovljavam krivca, ali sa naše strane je potpuno čisto – kazao je Vučić.

– Što se tiče kupovine prve banke od strane Poštanske štedionice koja je u vlasništvu Đukanovića, reč je o notornoj neistini. Još jedna neistina na koju smo mi u Srbiji navikli.

12.00 – Obraćanje predsednika Milatovića

Jakov Milatović poručio je da mu je zadovoljstvo što je danas u Beogradu.

– Ovo su važni koraci ka političkoj revitalizaciji odnosa naše dve zemlje. Srbija je Crnoj Gori najvažniji trgovinski partner. Ovo su važni koraci ka političkoj revitalizaciji odnosa naše dve zemlje.

Milatović je istakao tri najvažnije tačke zbog čega odnosi Srbije i CG treba da budu bliski, usmerivši se pre svega na ekonomske razloge – činjenicu da je Srbija najznačajniji ekonomski partner CG, ali i turistički jer je udeo srpskih turista u ukupnoj poseti CG najveći. Kao treću tačku istakao je da je Srbija najveći investitor u CG. Sa druge strane, kazao je da je prosto neverovatno da sve zemlje nemaju diplomatske predstavnike na nivou ambasadora i da u budućnosti treba raditi na ostvarenju njablžih mogućih odnosa između naših zemalja.

– Srbija je Crnoj Gori najvažniji trgovinski partner. Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru. Gosti iz Srbije su samo u prošloj godini imali udeo od 25 odsto ukupnih noćenja stranih turista u Crnoj Gori. Srbija je prošle godine bila najveći strani investitor u Crnoj Gori. Sve ovo govori o važnosti naših ekonomskih odnosa. Paradoksalno, nemamo zajedničke granične prelaze.

– Vežu nas zajednička istorija i tradicionalna bliskost, kao evropski cilj. Drago mi je da je predsednik Vučić iskazao interesovanje za izgradnju terminala za tečni bar u Luci Bar. Prostor za unapređenje takođe postoji u oblasti energetike i IT – napomenuo je Milatović, čestitajući Srbiji na tome što je domaćin EXPO.

Govoreći o političkim odnosima, ponovio je da dve zemlje dele evropski cilj, i da Evropska unija nema alternativu.

– Vrlo je važno da uz otvoren razgovor dodatno izgradimo poverenje. Zato smatram da je odgovornost na nama državnicima za poboljšanjem odnosa. Složili smo se da je neophodno imenovanje ambasadora. Dobio sam uverenje od predsednika Vučića da će Srbija napraviti korak u tom pravcu vrlo brzo, a Crna Gora po formiranju Vlade.

Milatović je uputio javni poziv predsedniku Vučiću da poseti Podgoricu i da time pokažu da su okrenuli novi list u političkim odnosima.

11.20 – Sastanak dvojice predsednika završen, obraćanje predsednika Vučića

– Veliko mi je zadovoljstvo da ugostim Milatovića. Jačanje bilateralnih vez i tešnja saradnja od uzajamne koristi. Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu, imajući u vidu veličinu zemalja. Proporcionalno broju stanovnika rekao bih da imamo najveću u svetu. Crna Gora je važan partner ne samo zbog ekonomije, već i zbog tradicionalne bliskosti, povezanosti, velikog broja Srba koji živi u Crnoj Gori i obrnuto. Nama su to veoma važne stvari. Trudimo se da unapredimo naše odnose i da vidimo koji su to konkretni vidovi saradnje. Milatović je zatražio od nas najpovoljniju poziciju na EXPO 2027 u Beogradu, za predstavljanje Crne Gore pred celom Evropom i svetom. Obećao sam i razgovarao sam sa ministrom finansija da će CG svakako imati takvu poziciju.

– Razgovarali smo o svim drugim važnim pitanjima. O izgradnji auto-puteva u Srbiji i Crnoj Gori, za daljim povezivanjem pruge, povezivanjem u energetskom smislu. Analizirali smo tehnička neslaganja i probleme sa kojima se suočavamo kako bi ih što pre rešili. Najavu, da oni žele da naprave terminal za tečni gas u Baru. Srbija je zainteresovana da kupuje deo gasa. Razgovarali smo o geopolitičkim , ekonomskim, bukvalno svim temama. Imali smo veoma dug razgovor danas.

– Znam da postoje u Crnoj Gori ljudi koji žele da podignu strah od Srbije. Mi smo u nekim pitanjima saglasni, u nekim ne, ali imamo civilizovan odnos. Ne pada nam na pamet da od bilo koga tražimo ono što ovaj drugi ne želi. Ono u čemu želite da učestvujete učestvovaćemo, a ono u čemu ne želite, nećemo ni na senku da vam stanemo – dodao je Vučić i kazao da je razmena sa Crnom Gorom veća za 16, 1 odsto u prvih šest meseci u odnosu na prošlu godinu.

– Želim da verujem da je moguće da govorimo i postupno dođemo do boljih odnosa – naveo je srpski predsednik.

10.05 – Predsednici Vučić i Milatović započeli su razgovore u četiri oka iza zatvorenih vrata

Milatović je svečno dočekan ispred Palate „Srbija“, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Dvojica predsednika predstavili su jedan drugome članove svojih delegacija, nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak, a predviđen je i plenarni razgovor delegacija dve zemlje

Prethodno je Milatović na svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, poručio da, nakon poseta Evropskim institucijama i sedištu NATO u Briselu, dolazi u Beograd „u nameri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje“.

On je ranije rekao da je cilj posete jačanje političkih i ekonomskih odnosa dve države i unapređenje regionalne saradnje i da će u fokusu biti potpuna normalizacija odnosa sa Srbijom kao važnim ekonomskim partnerom.

Istakao je da će najvažniji segment posete biti ponovno postavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora, pošto ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, niti Crna Gora ambasadora u Beogradu.

Milatović će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Najavljeno je i da će crnogorski predsednik položiti cveće ispred Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, a u čast Milatovićeve posete Ambasada Crne Gore prirediće i svečani prijem u Crnogorskoj kući u Beogradu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter