Izvor: RT
09.11.2023 u 07:29
0

VASKRS USTAŠTVA UTERUJE SRBIMA STRAH U KOSTI: USTAŠKI SIMBOLI u EVROPSKOJ LIJEPOJ NJIHOVOJ SRBIMA PONOVO PRETE!

Ustaštvo u Hrvatskoj veoma rašireno, rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da ustaški grafiti u srpskom selu Kašić kod Benkovca, predstavljaju kontinuitet širenja mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Linta je saopštio da su nepoznati šovinisti na zidu ispred pravoslavne crkve Svetog Ilije u Kašiću ispisali ustaško slovo „U“, uz poruku i ustaški pozdrav: „Čede niste dobrodošli. Za dom spremni.“

Pored toga, naveo je on, ustaško slovo „U“ ispisano je više puta na tabli Islam Grčki i Kašić, a imena oba sela su precrtana.

„Jasno da je nadležni organi neće pronaći počinioce ovog šovinističkog čina kao što to nisu učinili u mnogim drugim slučajevima a kamoli da budu najstrože kažnjeni“, kaže se u saopštenju.

Linta smatra da je u Hrvatskoj ustaštvo veoma rašireno, posebno kroz masovnu i gotovo legalnu upotrebu pozdrava „Za dom spremni“.

„Savet za suočavanje sa prošlošću hrvatske vlade je 2018. godine doneo profašističku preporuku da se ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ može koristiti u određenim situacijama od strane udruženja veterana HOS-a, koji neguju tradicije genocidne NDH“, naveo je Linta.

„Takođe, visoki prekršajni sud u Zagrebu je juna 2020. doneo skandaloznu, ali očekivanu odluku da upotreba ‘Za dom spremni’ u pesmi jednog od glavnih promotera ustaštva, pevača Marka Perkovića Tompsona, nije čak ni prekršaj protiv javnog reda i mira, a kamoli zločin iz mržnje“, zaključio je Linta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter