Izvor: BSC happy portal
08.02.2024 u 18:56
0

VUČIĆ SE U NJUJORKU BORI ZA SRPSKE INTERESE – Brnabićeva: Opozicija se u Strazburu borila da se kazne Srbija i njeni građani

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obraća se javnosti u vestima.

ANA BRNABIĆ O REZOLUCIJI U EP: „One dođu i prođu, ali jedno će večno ostati upamćeno“

Premijerka Brnabić govori o boravku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujorku gde će se obratiti na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Кosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić se večeras u Njujorku pred celim svetom bori za interese Srba na KiM, dok Marinika, Lazović i Grbović sa Violom von Kramon pričaju o tome kako dijalog BG i Prištine nije domaća stvar za Srbiju.

– O usvajanju rezolucije EP osetila sam sramotu zbog predstavnika opozicije koji su spremni da pozovu strance da odlučuju o Srbiji. Nekako imam osećaj sramote što postoje takvih ljudi – navela je Brnabić.

Na konstataciju da je rezolucija EP doneta na štetu srpskog naroda, Brnabić kaže:

– Niko neće biti kažnjen. Rezolucije Evropskog parlamenta su neobavezujuća. Do sada bi, da su obavezujuće, Srbija bila kažnjena i to ozbiljno već 5 puta. Ranije rezolucije EP samo u prošloj godini tražile su od Srbije da prestane da krši ustavni poredak, citiram, Republike Kosovo, da odmah prizna Republiku Kosovo kao državu, pozvali 5 država koje ne priznaju Kosovo da promene odluku, pozvali Evropsku komisiju da prekine pregovore sa Srbijom i naše evropske integracije ukoliko ne uvedemo sankcije Rusiji, i ništa se nije desilo – istakla je Brnabić.

Premijerki ne smeta, kako kaže, kad neko unižava sam sebe, nikada nije viđeno da srpska opozicija sebe ovako ponižava – da dobiju mandat, a da traže od evroparlamentaraca da dođu i da im uzmu taj mandat.

– I da im kažu šta dalje da rade. Ovo je najsliučnije julskom ultimatumu 1914. godine što je dovelo do rata jer Srbija nije htela da prekrši svoj suverenitet – kazala je Brnabić.

– Mi smo izgubikli pola naše muške populacije zato što nismo dali da se krši naš suverenitet, a vi danas imate situaciju da srpska opozicija ode da traži da se isti prekrši, i to je skandal. Rezolucija će doći i proći, nije ni prva ni poslednja, ali ostaće činjenica da je u Srbiji postojala neka politička stranka koja je tražila da se Srbiji ukine suverenitet – kategorična je Brnabić.

– 1914. godine naši preci su ginuli, deca su ginula,. išla u Prvi svetski rat da čuvaju suverenitet, a oni sada traže da se krši suverenitet i pokreće međunarodna istraga. nikada nije bilo jasnije kakvu opoziciju imamo, oni traže da ih na vlast instaliraju stranci ne prezajući ni od čega da bi do toga došlo. Ovo je pokušaj destabilizacije Srbije, ali ja sam sigurna da će Srbija ostati stabilna, i na kraju krajeva, izborna volja je sasvim jasna, oko milion glasova razlika na parlamentarnim izborima, građani su rekli kakvu Srbiju žele – kaže Brnabić.

– Ovo nikakve veze nema sa izborima u Srbiji. prvi dokaz je to što su poslanici EP bili pozvani da posmatraju izbore od strane nas, obišli su sva biračka mesta koja su želeli i nisu konstatovali ni jednu nepravilnost, nisu imali ni jednu primedbu.  Druga stvar, EP nije se udostojio da sačeka izveštaj ODIHR-a, a sve zemlje sveta imaju preporuke za poboljšanje izbornih uslova. Ali, u preliminarnom izveštaju ODIHR-a nisu zabeležene nikakve nepravilnosti. Uprkos tome što nisu imali zamerke na izborni proces, što je na 93 odsto biračkih mesta sve bilo OK, vi ste danas imali rezoluciju o Srbiji. Na osnovu čega? Na osnovu „radio Mileve“. Vi tamo nemate ni jednu činjenicu, samo da su čuli, da je neko rekao, naznake da je možda nešto bilo, i na osnovu toga vi usvajate rezoluciju koja traži međunarodnu istragu, da se krši suverenitet Srbije, i naravno da se prekinu fondovi, sva sredstva pristupa ne za mene ili za Vučića, već za građane Srbije, za zdravstvo, školstvo, poloprivredu – to je opozicija tražila od EP – da se kazni Srbija zato što oni nisu pobedili na izborima – kaže Brnabić.

Na pitanje šta očekuje od večerašnjeg obraćanja predsednika Aleksandra Vučića na sednici u Njujorku, Brnabić kaže:

– Danas kada pogledate taj istorijski dan, ovo će biti jedna od najvažnijih sednica SB UN. Pozivam sve građane da s pažnjom prate sednicu od 21 sat. Predsednik Vučić je jutros otputovao u Njujork, i dobro je što Srbija uživa toliki ugled, da je ta sednica zakazana na zahtev Srbije manje od 24 časa nakon što smo mi taj zahtev uputili, i to je dobar pokazatelj. Vučić je bio u pravu što nije tražio sednicu SB u drugim kriznim slučajevima, već je čekao dok nije postalo sasvim jasno da Kurti zapravo samo traži etničko čišćenje Srba na teritoriji Kosmeta – kazala je Brnabić.

 „Mislim da će večeras govor Vučića biti prilično drugačiji. Molim građane da obrate pažnju na termine koje će Vučić koristiti, jer ranije nisu bili korišćeni. Oni će pokazati ozbiljnost situacije sa kojom se Srbi na kosmetu suočavaju, smatram da će to biti istorijski govor. Predsednik Vučić se u Njujorku bori da zaštiti naše interese, interese Srba na Kosmetu i svih drugih građana naše zemlje. S druge strane, opozcija se u Strazburu bori samo za sebe, bori se da se kazni Srbija i njeni građani, da se oduzme Srbiji suverenitet. Ni u jednom trenutku danas u Strazburu nisu rečju pomenuli Srbe na KiM, kada su već pričali o izborima, mogli su bar da kažu da je Kurti Srbima na Kosmetu uskratio pravo glasa, jedno ljudsko i demokratsko pravo. Nisu se udostojili da kažu čak ni to. To je bilo jedno brutalno poltronstvo, u kojem oni nisu smeli Violi fon kramon, jednoj od najvećih lobista nezavisnog Kosova, da kažu, ali kako ste mogli i vi u EU da dozvolite da Srbi nemaju pravo glasa – ocenila je Brnabić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter