Izvor: happy
01.02.2024 u 22:15
0

PONOVO NAM STIŽE SNEG: Evo od kog datuma opet steže ZIMA, RHMZ dao prognozu do kraja meseca

Prema grafikonu RHMZ prognoza za februar 2024. godine kiša se očekuju na početku meseca

Nakon nekoliko hladnih dana, prema prognozi RHMZ od subote u Srbiji počinje topli talas koji za vikend donosi čak 18, u utorak neverovatnih 20 stepeni!

Međutim, vremenska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za ceo mesec pokazuje da će natprosečne temperature potrajati samo prvih desetak dana februara, a zatim sledi preokret uz sneg na planinama i kišu i sneg u nižim predelima, a do kraja meseca se očekuje promenljivo vreme i smena toplijeg i hladnije vremena.

Prema grafikonu RHMZ prognoza za februar 2024. godine kiša se očekuju na početku meseca, 2. februara, zatim 8. i 11, 15, 17, 18, kada je moguć i sneg, i zatim ponovo kiša pred kraj meseca, 24. februara.

Prvih deset dana februara će biti natprosečno toplo, očekuju se temperature od oko 18 stepeni, ali će one lokalno dostizati i 20 stepeni. Biće suvo i stabilno, a jutarnji mrazevi će oslabiti. Minimalne temperature će se kretati od -3 do +7 stepeni, dok će dnevne vrednosti u većini mesta dostići od +7 do +15 stepeni, lokalno i do +18 stepeni.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, u prvoj dekadi februara će temperature biti i do 10 stepeni iznad višegodišnjeg proseka za prvu dekadu februara i više će priličiti drugoj polovini ili kraju marta.

Do postepene promene će doći početkom druge dekade meseca. Već oko 10. februara se očekuje manje zahlađenje, a intenzivnije zahlađenje će se desiti između 15. i 20 februara. Ovo zahlađenje će usloviti u nižim predelima i kišu i sneg uz kratkotrajna stvaranja snežnog pokrivača i u nižim predelima, dok bi na planinama u tom periodu bilo češćih naoblačenja sa snegom.

Poslednjih desetak dana februara doći će do temperaturnih oscilacija, čestih promena toplog i hladnog uz padavine. Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da će padavine biti češće u drugoj i trećoj dekadi meseca i na mesečnom nivou ukupna količina će biti iznad proseka, od 40 do 70 mm u nižim predelima i oko 80 mm na planinama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter