4°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Alo.rs

SVEŠTENIKOV POGLED LEDI KRV U VENAMA: On je najjači čovek u Crnoj Gori!

Omiljeni sveštenik ujedno je i najjači čovek u Crnoj Gori... U proteklih gotovo mesec dana iz Crne Gore, gde je narod izašao na ulice da brani svetinje od režima Mila Đukanovića koji je sramnim zakonom direktno udario na njih, stizalo je do nas bezbroj fotografija. Nismo mogli ostati ravnodušni na one na kojima smo videli vernike kako po najvećim smetovima noseći sveću i ikonu koračaju odlučni da pokažu svoj revolt ili na sliku monahinja koje su okrenule leđa kordonu policije koji ih je sprečavao da dođu do ulaza u Skupštinu u kojoj je nakaradni zakon usvojen. Ali jedna fotografija se ipak posebno izdvojila. Na njoj je u pravom planu sveštenik koji direktno u oči gleda policajca! 

MILANOVIĆ: Ne postoji mogućnost promene Dejtona!

Ta slika nastala u Meljinama u Boki Kotorskoj i prkosan pogled sveštenika iz kog se, prokomentarisali su mnogi, može pročitati da će narod i sveštenstvo svim silama i do kraja braniti svetinja, postala je i na neki način simbol protesta. Otac o čijem pogledu se toliko pričalo je, kako smo saznali, protojerej Dragan Pešikan (54), koji službuje u Herceg Novom, a čovek preko puta njega - načelnik policije za tu oblast. Ali sve postaje veoma zanimljivo kada se uzme u obzir činjenica da otac Drago, kako ga od milošte zovu parohijani, nije baš običan sveštenik nego jedan od najjačih ljudi u zemlji. On je karatista svetske klase koji se već sa 21. godinom opasao crnim pojasem, proglašavan je za najboljeg među najboljima u Jugoslaviji, učestvovao na Svetskom prvenstvu u Japanu.

Iako je posle toga odabrao drugi životni put, put pravoslavlja, završivši Bogosloviju i postao duhovni pastir, od karatea nikad nije odustao. Svakodnevno vežba, ima svoju školu karatea (osnovana s blagoslovom mitropolita), a pre samo nekoliko godina stekao je zvanje internacionalnog majstora kjokušinkai karatea četvrti stepen (dan). Fascinantno je da je i nakon 14 godina odsustvovanja sa međunarodne sportske scene uspeo da prođe test snage izdržljivosti, te nakon izvođenja tehnika, 55 kata kjokušinkai karatea i 40 borbi sa različitim protivnicima osvoji tu prestižnu titulu.

Te večeri u Meljinama bilo je veoma napeto, zakon je bio tek usvojen, vernici izašli na ulicu, ali i veliki broj policajaca zajedno sa njima. Nervoza je bila prisutna sa obe strane i malo je nedostajalo da do incidenta dođe..

- Hvala dragom Bogu što mi je dao i duhovnu i telesnu snagu, obe su mi bile potrebne te večeri. Iako je situacija bila kakva je bila, nijedan incident se nije dogodio. Sprečio sam da dođe do fizičkog sukoba vernika i policije, a to mi je u tom momentu bilo jedino bitno - kratko je rekao otac Drago, koji ne voli da previše govori o sebi i svojim uspesima

Da su režimu Mila Đukanovića mirne šetnje vernog naroda pravi trn u oku, najbolje svedoči način na koji njihovi mediji u toj zemlji izveštavaju o zagađenosti vazduha u gradovim Crne Gore. Posebno se u tim izveštajima, naime, ističu preporuke da se ostane u kućama u periodu kada se održavaju litije.

Analitičar Luka Radonjić komentarisao je da „više, bukvalno, ne znaju da zaustave rast broja prisutnih na litijama ili smanje broj i potpuno su izgubili kompas“. A mnogi su ironično konstatovali da „to u vazduhu nisu pm-10 čestice, nego dim od sveća“.

KAKVA ODBRANA MONSTRUMA: Nisam sekao Ivanu, udarao sam je muholovkom!

Policajac Miloje Šćepanović iz Nikšića, koji je nakon višedecenijskog rada u službi dao otkaz kada su počeli protesti jer nije želeo da stoji na suprotnoj strani od naroda kome pripada, još uvek je bez posla. Njegov čin oduševio je tada region, SPC mu je dodelila orden, a poslovne ponude počele su da stižu kako iz drugih gradova u Crnoj Gori tako i iz Srbije, Republike Srpske.

- Javljaju su ljudi, nude mi zaposlenje, ali ja u ovom ovako kritičnom momentu ne mogu nikako da napustim Nikšić i Crnu Goru, želim da budem uz svoj narod, moramo da branimo svetinje. Ja sam dobro, imam podršku oca i kuma, neću ostati gladan - rekao je Miloje za medije. 

U Budvi će 27. januara biti održana centralna duhovna akademija posvećena Svetom Savi. „U čast svetog oca našeg i prosvetitelja Save i spomena 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve“, piše na desetak bilborda u gradu kojima se najavljuje akademija pod nazivom „Uskliknimo s ljubavlju“, koju u Mediteranskom sportskom centru organizuju Srpska pravoslavna crkvena opština Budva i Manastir Svete trojice Stanjevići.


PROČITAJTE I OVO

LAJKOVI ZA RIJALITI ZVEZDU Mislite da ste sve videli? A ovo će vas tek šokirati! (VIDEO, GALERIJA)

SPREMNA ZA POLITIČKI RING Striptizeta ulazi u izbornu trku! (VIDEO, GALERIJA)

VUČIĆ O ZAGAĐENJU: I moja deca žive u najzagađenijem delu Srbije, zabraniti Euro3 motore

SVEŠTENIKOV POGLED LEDI KRV U VENAMA: On je najjači čovek u Crnoj Gori!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti