6°C

Beograd

Photo: SMC

Izvor: Tanjug

POTOČARI:Komemoracija žrtvama Srebrenice

U Potočarima je danas komemoracijom žrtvama obeleženo 25. godina od masakra nad muslimanima na području Srebrenice tokom poslednjeg rata u BiH.

S obzirom na pandemiju korona virusa, brojni aktuelni I bivši šefovi država i vlada i međunarodnih i organizacija BiH obratili su se video porukama.

Predsednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić je pručila da "majke nikada neće posustati od progona zločinaca", te dodala da je to njihovo "pravo I obaveza".

Subašić je poruci dala i akturelan ton, pa je predsednika Srbije Aleksandra Vučiha označila kao "najodgovornijeg", jer, kako je navela, daje utočište zločincima u Srbiji.

Predsednik Vučić je, inače, na današnji dan 2015. došao u Potočare da oda poštu žrtvama prošlog rata, a onda je brutalno napadnut kamenicama, a napadači na njega do danas nisu identifikovani I sankcionisani.

Bivši američki predsednik Bil Klinton, koji je svojevremeno boravio u Srebrenici, je rekao da je 11. juli “uznemirujući podsetnik svima na užasnu cenu, koju smo platili zbog dešavanja u prošlosti”.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je rekao da su SAD “odigrale ključnu ulogu u zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini”, a da su administracija I lideri u poslednjih 25 godina revnosno radili na zaštiti sećanja na žrtve genocida, privođenje zločinaca pravdi i borbi za istinu”.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je kazao da “Srebrenica ostaje bolan simbol neuspeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija”.

Turski predsednik Erdogan je ocenio da je "Srebrenica jedna od najsraminih i najbolnijih stranica istorije".

Bošnjački član Predsedništva BiH Sefik Džaferović je ustvrdio da “genocid nije sprečila ni Srbija, ni Evropska unija iako su to mogle”, a da se danas, umesto katarze I izvinjenja, kako je naveo, “isto onako planski i sistematski nastoji negirati genocid".

Lider bošnjačke SDA Bakir Izetbegović je u svojoj poruci rekao da “međunarodna zajednica nije odbranila Srebrenicu pre 25 godina, ali da danas ima priliku da odbrani istinu koja se dovodi u pitanje”, te poručio da se pridružuje apelu da visoki predstavnik iskoristi bonska ovlašćenja I nametne zakon o ozabrani negiranja genocida.

Papa Franja je konstatovao da “nažalost, mržnja koja je doprinela ovakvom krvoproliću i dalje je prečesto prisutna u različitim delovima sveta”, te da se nada da će je zameniti dela onih koji teže da izgrade bolju budućnost, svet mira za generacije koje dolaze kroz dijalog razumevanja i uvažavanja drugih”, a njegovu poruku pročitao je nadbiskup Luiđi Pezuto, apostolski nuncij u BiH.

Povodom današnje komemoracije u Potočarima oglasio se I hrvatski predsednik Zoran Milanović ocenivši da se, kako je naveo, "genocid dogodio", da ga "ne treba osporavati" I da je "važno da se zna ko ga je počinio".

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović, kojeg su bošnjački lideri inače pozvali da ove godine dođe u Potočare, ali ga je u tome sprečila epidemija korona virusa, ocenio je da, kako je rekao, “ovaj strašni zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja. Zašto?” I istakao da je “ponosan što je Crna Gora bila prva država u regionu koja je pre 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog Parlamenta o Srebrenici”.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, na kojeg su Bošnjaci vršili pritisak da u skladu sa bonskim ovlašćenjima donese zakon o zabrani negiranja genocida, rekao je da “virus ne može da spreči okupljanje plemenitih srca da se danas sećaju i mole za žrtve”.

Srpski političar, lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji se nalazi u bolnici zbog zaraze korona virusom je na svojoj fejsbuk stranici napisao, između ostalog, da su “sudske presude Mladiću i Karadžiću mala uteh za majke” I da, kako je naveo, “ne postoje godine zatvora koje mogu nadoknaditi ijednu izgubljenu glavu…”.

Nakon službenog dela komemoracije, usledilo je polaganje cveća i verski program. Inače sećanje na srebreničke žrtve se I ove godine, uprkos epidemiji korona virusa, obeležava nizom manifestacija u Federaciji BiH.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar