Izvor: alo/dan/tanjug
18.09.2023 u 22:25
1

AFERA „Tunel“ CRNA GORA: Pojedini osumnjičeni napustili Crnu Goru kad se saznalo za tunel, ovo je najveći udar na sistem u istoriji

Nakon afere "tunel" Crna Gora će zatražiti da se formira zajednički istražni tim sa državama iz okruženja koji će omogućiti lakšu razmenu podataka kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, rekao je, gostujući na „TVCG“, da su „identifikovane“ gotovo sve osobe koje su učestvovale u kopanju tunela u Podgorici, kao i da ova afera predstavlja jedan od najvećih udara na institucije sistema.

KRIJUMČARILA MIGRANTE: Državljanka BiH „pala“ zbog šverca ljudi, U VOZILU JOJ PRONAŠLI 11 PAKISTANACA

Čudno je što se mi čudimo da postoje ovakve stvari kada već znamo kakve smo institucije zatekli i kako su ljudi u institucijama bili povezani sa kriminalnim organizacijama. Pojedini od njih su uhapšeni, a neki se i dalje nalaze u institucijama. Sada se mafija pokušava spasiti kazne koja ih neminovno čeka. Zadovoljan sam tokom istrage oko ovog slučaja – naglasio je Adžić. On je dodao da je izveštavanje medija otežalo da se dođe do lica koji su počinioci dela, te naveo da istraga ide u dobrom pravcu.

Imamo identifikovano veći broj lica. Identifikovali smo osobe koje su učestvovale u kopanju tunela. Očekujemo da tim istražitelja iz Crne Gore poseti Beograd i da u saradnji sa njima pokušamo da lica koja su počinila ovo delo privedemo pravdi. Čekamo potvrdu od zemalja iz kojih lica potiču, da dobijemo potvrdu – naglasio je on.

R.Koprivica/Vlada Crne Gore

Prema saznanjima portala Televize CRNA GORA, da bi jedna ovakva inicijativa mogla da zaživi potrebna je saglasnost državnog tužilaštva jer je po zakonu na čelu zajedničkih istražnih timova tužilac. Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić danas je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima MUP-a Srbije, ali, kako se navodi, zajednički istražni tim ne bi bio sastavljen samo od crnogorskih i srpskih istražitelja, već bi tu mogli biti i predstavnici drugih država regiona kao što su BiH i Albanija.

Taj tim bi se bavio generalno problemom organizovanog kriminala na Balkanu i zajedničkim istragama, ali i slučajem koji je najaktuelniji u Crnoj Gori, prokopavanjem tunela od stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda u Podgorici. Filip Adžić večeras je pohvalio PUprave policije i Uprave carina koji su sprečili šverc pola tone droge. Pokazujemo da kada ima volje i dobre saradnje između institucija možemo imati dobre rezultate – dodao je Adžić.

On je objasnio i da šut nije iznošen iz prostorije, te dodao da je sve bilo dobro smišljeno i isplanirano.

– Sve se poklopilo sa odmorom jednog od zaposlenog zaduženog za depo, sa radovima na Višem sudu, sa smrću jednog od vlasnika stanova – dodao je on.

Lider DNP-a Milan Knežević zahvalio se gospođi koja je imala reumu i zbog koje se otkrio i tunel.

"Vreme je da Crna Gora krene napred" Za Milana Kneževića
Printscreen/Youtube/skupština crne gore

– Da je bila neka mlađa, možda se ništa ne bi otkrilo. Zavidi nam Kolumbija na ovome. Nije mi jasno koji je slučaj iz tužilaštva zaključio da je ovo nadležnost Osnovnog državnog tužilaštva – dodao je Knežević. On smatra da bez podrške nekog iz Višeg suda ovaj tunel ne bi bio kopan.

– Ovo je organizovana kriminalna grupa i ovo ne može da bude nadležnost ODT-a. Mislim da je gospodin Boris Savić trebao da podnese ostavku na mesto predsednika Višeg suda. Mi ovde sad imamo licitiranje, pominjani su državljani Srbije, Albanije, neki Rusi koji su navodno kopali da mene i Mandića izvuku iz Višeg suda – naveo je Knežević.

Funkcioner DPS-a Predrag Bošković ocenio je da je u pitanju neviđeni skandal, a dodao je da su zakazale institucije.

twitter/prinscren

– Agencija za nacionalnu bezbednost je promašila svoju svrhu. Ali kad pogledate ko pokriva funkcije, zbog neznanja i neobaveštenosti je došlo do ovoga. Najveća odgovornost je na ANB-u i MUP-u. ANB je morala znati koji se stanovi grade, koji se stanovi izdaju. U neka srećnija vremena neke firme nisu mogle da dođu da rade u blizini štićenih objekata – istakao je Bošković

twitter/prinscreen

„Službama bezbednosti se bave nekompetentni ljudi“ On je dodao da mediji nisu krivi za otežavanje istrage, već Uprava policije iz koje su, kako je istakao, te informacije stizale.

Miodrag Laković, bivši savetnik za bezbednost predsednika Vlade, smatra da se ovde stekao samo jedan uslov da se ovo tretira kao organizovani kriminal, a to je da ova grupa osumnjičenih ima više od tri člana.

– Nerealno je da neko u centru grada može da iznajmi stan, da izvodi građevinske radove, imamo kombi koji stoji na 20 metara od suda, i niko ništa ne zna. Tunel je mogao da bude miniran, to je ulica kojom prolaze automobili vlade. Ministar je izjavio da su nosioci bivše vlasti povezani sa ovim, a onda smo imali izjavu Dritana Abazovića da su pravosudne reforme neophodne – istakao je Laković

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “AFERA „Tunel“ CRNA GORA: Pojedini osumnjičeni napustili Crnu Goru kad se saznalo za tunel, ovo je najveći udar na sistem u istoriji”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter