Izvor: Telgraf
29.10.2023 u 11:13
1

CRNOGORCI SVE VIŠE ŠTEDE: U bankama imaju 2,6 milijardi

Veliko poverenje građana da novac čuvaju u bankama ne prati i rast kamatnih stopa na štednju

Uprkos svakodnevnim poskupljenjima i inflaciji, u Crnoj Gori raste štednja građana koji u bankama imaju ukupno 2,65 milijardi evra, što je 15 odsto više nego lane, pokazuju podaci Centralne banke.

Podaci Centralne banke pokazuju da je četvrtina ukupnih depozita u vlasništvu stranaca, a samo građani na računima u bankama imaju ukupno 2,65 milijardi evra.

– U odnosu na isti uporedni period 2022. godine kada su iznosili dvije milijarde 322,9 miliona evra. U ovoj godini depoziti građana ostvaruju rast od 331,4 miliona evra ili 14,27 odsto. Kratkoročni depoziti, čine 90,11 odsto, dok dugoročni depoziti čine 9,89 odsto ukupnih depozita u sistemu – kaže za TVCG Jovan Marković, iz Centralne banke Crne Gore.

Veliko poverenje građana da novac čuvaju u bankama ne prati i rast kamatnih stopa na štednju. I dok su kamatne stope na kredite u odnosu na prošlu godinu porasle, na štednju su pale. Tako banke, u proseku, uzimaju 6,47 odsto kamate kada daju novac, dok je svega 0,24 odsto kada vi dajete njima, navodi RTCG.

Takav odnos kamatnih stopa u Udruženju banaka pravdaju strukturom depozita i tvrde da je zarada od štednje mnogo veća od prosečnih prinosa.

– Nekih 82 odsto ukupnih depozita predstavljaju depoziti po viđenju gde nemate nikakave kamatne stope odnosno kamatnog prinosa. To vam potpuno menja sliku, jer na godišnjem nivou u Crnoj Gori na crnogorskim bankama možete da dobijete do tri posto prihoda na depozite – pojašnjava Bratislav Pejaković iz Udruženja banaka.

Iz Centralne banke, s druge strane, skupe kredite i jeftinu štednju pravdaju geopolitičkom neizvesnošću. Upravo zbog toga tvrde da zarada nije motiv onima koji drže novac u bankama.

– Imamo geopolitičku situaciju koja utiče na građane da štede za nepredviđene okolnosti, a ne za investicije. I zapravo je to jedan od razloga zašto banke imaju istorijski maksimum depozita od strane stanovništva i privrede, s jedne strane, a s druge strane, nemaju taj pritisak da kamatne stope menjaju, odnosno povećavaju – rekao je Marković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “CRNOGORCI SVE VIŠE ŠTEDE: U bankama imaju 2,6 milijardi”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter