Izvor: BSC Happy/Tanjug
12.07.2023 u 16:36
0

GODIŠNJICA STRADANJA SRBA KOD SREBRENICE I BRATUNCA: 31 godina od zločina BEZ KAZNE

Samo na Petrovdan muslimanske snage ubile 69 meštana sela Sase, Zalazje i Biljača

Parastosom i polaganjem venaca na Spomen-ploči na Zalazju kod Srebrenice, ali i na drugim stratištima, obeležena je danas godišnjica stradanja Srba ovog kraja koje su ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Samo na Petrovdan 1992. godine muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 meštana sela Sase, Zalazje i Biljača. Napad na Zalazje bio je mučki, muslimani su ubili sve što su stigli, meštane su hvatali i vodili u srebreničke zatvore – svedoče preživeli Srebreničani.

Staki Cvjetinović muž je zarobljen u Zalazju, odveden u Srebrenicu i ubijen. Pita – zar to nije ratni zločin. Posmrtni ostaci su mu pronađeni tek nakon 20 godina. „Znam da je doveden u Srebrenicu, ljudi su mi pričali šta je sa njim rađeno… Meni su i dva brata ubijena, ja sam ranjena“, rekla je ona.

O ubistvu srebreničkih Srba, posebno sudije Slobodana Ilića, pisao je i Ibran Mustafić koji je svedočio o zlodelima nad 22 zarobljenih Srba koji su odvedeni u Srebrenicu. Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila kaže da o genocidnoj nameri komšija muslimana iz Srebrenice govore na desetine srpskih sela stratišta, popaljenih kuća, pobijenih žena, dece i staraca… „Imali su genocidnu nameru, išli su na njihova ognjišta da ih pobiju“, rekao je Kojić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka ista kao i prethodnih godina, samo se brojka menja, a to je 31 godina od zločina bez kazne u Zalazju. „Nažalost, srpske porodice su već navikle na to, ali i dalje ukazujemo na nepravdu i na zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom, te da su zločini počinjeni na svim zaraćenim stranama u BiH, ali pravosuđe i zapadni političari to ignorišu i prave se da ne znaju i ne čuju“, naveo je Grujičić.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić rekao je da nema suživota u BiH dok pravosuđe BiH ovako radi jer je život Srba nemoguć u takvim uslovima. „Okrivljuju i osuđuju nas za sve, a za masovne zločine nad Srbima u ovom kraju niko nije odgovarao. Na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine vojska Nasera Orića ubila je oko 2.000 Srba, od kojih 80 odsti civila i oko 500 je sahranjeno u Bajinoj Bašti jer su srpska sela bila uništena i okupirana“, rekao je Rankić, prenela je RTRS.

SRBI MORAJU DA SE SEĆAJU SVOJIH ŽRTAVA, JER DRUGI NEĆE! Vulin položio vence na spomenike ubijenim Srbima u srebreničkim i bratunačkim selima

Porodice prijatelji i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata obišli su srpska stratišta u Bratuncu, Zagonima, Sasama i Biljači i odali pomen za ubijene, kao i za 3.267 Srba ubijenih na ovom području.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter