Izvor: Kurir
20.03.2024 u 08:30
0

MILANOVIĆEV „BLICKRIG“ KAO TEMPIRANA BOMBA ZA HRVATSKU: „Igre prestola“ u Zagrebu, a ostalo manje od MESEC DANA do izbora

Posle odluke Ustavnog suda da, kao predsednik, ne može da ide na izbore, Zoran Milanović dobio je kodni naziv – Valter.

Ali, njegov angažman na strani SDP-a mnogi i na levici nisu dočekali sa oduševljenjem, pa su već tri stranke izašle iz koalicije, među njima i istarska vodeća stranka IDS. Manje od mesec dana pred izbore nastavlja se kanonada teških optužbi i uvreda između desnice i levice, što je do sada nezabeleženo u političkom životu Hrvatske koji mnogi upoređuju sa „bombom koja može da eksplodira“.

– Ne doživljavam Milanovića uopšte kao predsednika, tragedija je za SDP šta on radi – komentariše Andrej Plenković.

Istovremeno, on odbacuje svaku mogućnost saradnje sa krajnje desnim Domovinskim pokretom. Očito, hrvatski premijer računa na najpouzdanijeg partnera do sada – SDSS i Milorada Pupovca.

– Zaboravite na kratkotrajnu zabavu koju pružaju Milanovićeve izjave. One nas vode direktno u haos, to je cirkus i neizvesnost – smatra predsednik Sabora iz redova HDZ-a Gordan Jandroković, koji bi mogao da zameni Milanovića ako se odluči da podnese ostavku.

Dok neki analitičari hvale „blickrig“ šefa države, koji je uzdrmao političku scenu, profesorka Mirjana Kasapović smatra da SDP time rizikuje da u budućnosti nestane sa političke scene. Ekonomisti, opet, upozoravaju da je Milanović bio krajnje neuspešan premijer, da je Hrvatsku posvađao sa komšijama i ekonomski doveo do kraha. Šefica krajnje levičarske Radničke fronte Katarina Peović poručila je Milanoviću da je „radio sve protiv naroda“, a SDP-u da „nema tamo više nikakve levice“.

Odluka Ustavnog suda za SDP je uvođenje verbalnog delikta, a ustavne sudije vide kao poslušnike vladajućeg HDZ-a.

Događaji u Hrvatskoj sve su više u fokusu inostranih medija koji zaključuju da će Milanović značajno promešati karte na hrvatskoj političkoj sceni. Za Rojters Milanović je populista, a nemački mediji sugerišu da je blizak Moskvi, iako ne iznose nijedan konkretan dokaz za to.

Pravnik Anto Nobilo upozorava da će Hrvatska, u slučaju da dođe do problema, na leto biti u pravoj ustavnoj krizi i da to nije nerealni scenario. U svakom slučaju, niko ne zna koji su dalji potezi Zorana Milanovića.

Karaplenković i Voldemort

Užarile su se i društvene mreže, gde se vodi pravi rat onih koji su „za“ i „protiv“ Milanovića i Plenkovića. Premijera nazivaju „Karaplenković„, zbog toga što je na saboru stranke srdačno pozdravio Tomislava Karamarka, koga je srušio sa mesta predsednika HDZ-a. Milanovića prikazuju kao Voldemorta, negativca iz „Harija Potera“, „onog čije se ime ne sme spominjati“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter