Izvor: INDEX,HR
14.10.2023 u 16:36
0

NIŠTA NOVO: Izetbegović opet izabran za šefa svoje stranke, bio jedini kandidat

BAKIR Izetbegović ponovo je izabran za predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) nakon što je kao jedini kandidat dobio gotovo jednoglasnu podršku članova izbornog stranačkog kongresa u Sarajevu.

BAŠ MRZE SRBE: DPS oštro o izboru Andrije Mandića„Crna Gora i zvanično dobija antievropsku, prorusku i velikosrpsku vlast“

Izetbegović najveću bošnjačku stranku u BiH, koja je trenutno u opoziciji u Bosni vodi od 2015. godine. Sad je dobio još četiri godine mandata na toj dužnosti. Tokom priprema za izborni kongres bio je suočen s oštrim kritikama zbog načina vođenja stranke i izbornog poraza.

Međutim, Izetbegović je učinio sve kako bi ostao na čelu SDA, a njegovi su ljudi eliminisali su kandidaturu Šemsudina Mehmedovića koji važi za jednog od najoštrijih kritičara sadašnjeg stanja u stranci.

Izetbegović: SDA nastavlja svojim putem

Nakon što mu je kadrovska komisija odbila kandidaturu, Mehmedović je članstvu SDA poručio kako im želi sreću s doživotnim predsednikom i naslutio da bi mogao da se odluči na osnivanje nove političke stranke. Izetbegović je novinarima kazao da je Mehmedović zapravo imao minornu podršku za kandidaturu i da ga nikako nije mogao da ugrozi .

„SDA nastavlja svojim putem. Mislim da bi mu bilo bolje da nije napravio ono što jeste. Optužio je SDA da su njene politike na tragu podjele Bosne i Hercegovine. To su teške riječi“, kazao je Izetbegović.

Dodao je da najvećim izazovom u naredne četiri godine na čelu SDA smatra tranziciju, odnosno prepuštanje stranke mladima jer je, kako je kazao, došlo vreme da se ratna generacija, u koju je svrstao i sebe, povuče iz aktivne politike. Najavio je kako će uz to SDA raditi na jačanju države i na tome da se zaustave retrogradne politike kakve zagovara čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter