Izvor: Kurir
16.04.2024 u 08:38
0

OTVORENA BIRAČKA MESTA: U dijaspori će moći da glasaju dva dana

U ponoć je počela izborna tišina. Učesnicima izbora za Hrvatski sabor bilo je omogućeno da do ponedeljka predstave svoje programe i kandidate, a od utorka je na snazi dvodnevna izborna tišina.

Izborna tišina u Hrvatskoj traje do srede, 17. aprila, u 19 časova, odnosno do zatvaranja oko 6.500 biračkih mesta, koliko će biti otvoreno na dan izbora.

Šta podrazumeva izborna tišina

Dok je tišina, zabranjena je svaka izborna promocija, objavljivanje ocena izbornih rezultata i prethodnih, nezvaničnih izbornih rezultata, kao i objavljivanje fotografija u medijima, izjava i intervjua kandidata i sl.

To se odnosi na medije, ali i na društvene mreže poput Fejsbuka i Iks, kao i na slanje SMS poruka biračima i slično, kako je svojevremeno naglasio DIK.

Zbog toga je zabranjeno „objavljivanje novih promotivnih sadržaja poput statusa, video klipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, poput Fejsbuka, Tvitera i drugih, koji se direktno objavljuju na naslovnim stranicama kao vesti ili na privatnim profilima povezanih privatni korisnici društvenih mreža“.

OVAKO JE O VELJI GOVORIO MILIVOJE KATNIĆ: Kako je bivši crnogorski tužilac govorio o BELIVUKU pre svog hapšenja

S druge strane, neki vizuelni reklamni materijali i dalje ostaju u javnom prostoru, kao što su bilbordi.

Novčane kazne nisu zabranjene za kršenje izborne tišine na parlamentarnim izborima, ali je to, uz neka manja odstupanja, uglavnom poštovano na proteklim izborima.

Početkom izborne tišine, okončana je 17 dana duga zvanična kampanja pred izbore, koji se, umesto uobičajene nedelje, ovoga puta održavaju u sredu.

Izbori počinju u Kanberi, Sidneju i Melburnu

Šta misle o svemu ovome, birači u Hrvatskoj će reći u sredu, a u inostranstvu u utorak i sredu.

Dijaspora, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, glasaju dva dana, a biraće tri od 151 poslanika u Hrvatskom saboru. Za njihovo glasanje biće otvoreno 110 biračkih mesta.

Prva biračka mesta biće otvorena u Kanberi, Sidneju i Melburnu u ponedeljak u 22 sata po hrvatskom vremenu, a poslednja u Čikagu i Los Anđelesu u četvrtak rano ujutro.

Parlamentarni izbori biće održani u inostranstvu u 41 zemlji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter