Izvor: Kurir
16.04.2024 u 07:40
0

SVAKOG DETALJA SE SEĆAM, KAO U FILMU: Četiri drugara se borila sa najvećom tragedijom u Jugoslaviji

Na današnji dan, pre 45 godina Crnu Goru je potresao katastrofalan zemljotres, u kojem je stradala 101 osoba, a veliki deo primorja je razoren.

Snažan potres dobro pamte i sagovornici TVCG, među kojima i tada, učenik iz Italije, koji je tog 15. aprila bio na ekskurziji u Crnoj Gori. Pukom srećom su preživeli, a za TVCG oživljavaju sećanja.

Zajednička fotografija četvorice prijatelja, koji su iz Italije doputovali na ekskurziju u Crnu Goru, zabeležena je rano ujutro 15. aprila 1979. Nedugo potom, idilično okruženje Sutomora zamenila je strahota zemljotresa.

“Vratili smo se u hotel, oko 7.15 i u tom trenutku je počelo strahovito da trese. Krenuli smo da bežimo, pri čemu mi je Baćko pomogao da prođem kroz vrata koja su bila zaglavljena. Trčali smo ka plaži, ka spasu, pošto se ceo hotel ljulljao i uvijao od potresa”, kaže direktor Centra za borbu protiv organizovanog kriminala Italije Alfredo Luzi.

A na fotografiji iz Sutomora je i Alfredov školski drug Branislav Baćko Kraljević koji veruje da su preživeli zahvaljujući spletu srećnih okolnosti.

„Planirano je bilo da mi odsednemo u hotelu Agava u Baru za koji se zna da je pao kao kula od karata, a nismo odseli u njemu jer se pripremao za sezonu i sređivali su ga i oni nas smeste u hotel Nikšić u Sutomoru“, priseća se producent RTCG Kraljević.

Slike svega što su preživeli i dalje su žive.

“Trčali smo ka plaži, to je neverovatno bilo kao da ti neko pomera tepih pod nogama. Sećam se kao da je juče bilo, padaju kuće, padaju krovovi, Sozina brdo se odvaljuje, padaju stene, Volujica u dimu, mi nismo znali šta nas je snašlo”, kaže Kraljević.

 

POLICAJCI PUSTILI ZATVORENIKA OSUĐENOG ZA UBISTVO DA POBEGNE DOK JE BIO U BOLNICI! Skandal u Skoplju: Snimci otkrili šta se desilo

I u Italiji je nastala panika jer dva dana nisu imali nikakvu informaciju o svojim najbližima, dok su nastavnici s decom nastojali što pre da se izvuku iz pogođenog područja.

“Narednog dana krenuli smo što dalje od zone potresa svojim autobusom, prema Dubrovniku, sa dva profesora koji su nas pratili”, kaže Alfredo Luzi.

“Uključila se policija Italije i stupili su u kontakt s nekim od naših radio amatera koji je rekao da je vidio autobus rimskih tablica, odnosno italijanskih da prolazi kroz Budvu i onda se u njima javila nada da smo ipak živi”, priseća se Kraljević.

I nije dugo prošlo do susreta dece s porodicama. Feribotom su prebačeni iz Dubrovnika do Barija gde ih je sačekao i tadašnji predsednik Italije Sandro Pertini, ali i brojne novinarske ekipe. 45 godina kasnije emocije su i dalje jake.

“Kao u filmu, svakog detalja se sećam jer to se ureže u sećanje”, kaže Kraljević.

“Posle toliko godina ipak je ovo emotivan trenutak. Bio je to put za pamćenje, kako po dobru tako i po zlu”, kaže Luzi.

Alfredo i Baćko, za razliku od mnogih, imali su sreće. Udar zemljotresa od 7 Rihtera nije preživela 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Potres je izazvao katastrofalna razaranja na celom Crnogorskom primorju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter