Izvor: Tanjug
02.06.2023 u 17:06
0

DODIK IZNEO JASAN STAV: „Republika Srpska će direktno birati člana Predsedništva“

Dodik je dodao da srpska strana smatra i da je Centralna izborna komisija BiH u ovakvom obliku uzurpirala prava za sprovođenje izbora na nivou Srpske za predsednika Srpske, Narodnu skupštinu i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Veće naroda Srpske i lokalne izbore.

Republika Srpska ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira člana Predsedništva i to se neće menjati, rekao je predsednik Republike Srpske – Milorad Dodik.

PORUKA MILORADA DODIKA: Srbiji nije potrebna dodatna destabilizacija nakon velikih tragedija

Dodik je naglasio da je pomenuti stav Srba poznat, te da je Bošnjacima i Hrvatima na neki način ostavljena sloboda da se dogovore na tom planu. „Na svim drugim pitanjima Izbornog zakona BiH želimo da budemo uključeni.

„Na primer, ranije smo predlagali da se cenzus poveća sa tri na pet odsto u smislu da eliminišemo osnove političke korupcije, što bi omogućilo da partije budu neprikosnoveni vlasnici mandata, odnosno da mandat pripada stranakama a ne pojedincima“, rekao je Dodik.

„Smatramo da to nije u nadležnosti te komisije već Izborne komisije Srpske. I jedan od naših osnovnih zahteva biće da se to pitanje konačno reši i da CIK BiH jedino što može da radi jeste da provodi izbore na nivou Predsedništva i poslanika za Predstavnički dom parlamenta BiH. To je ono što jeste njen zadatak, a sve ostalo je uzurpacija“, pojasnio je Dodik.

On je podsetio da je vladajuća koalicija na nivou BiH, pri svom formiranju, rekla da CIK nije izabrana zakonito, te da će se to pitanje rešavati u nekom dolazećem periodu.

„Mi sada izučavamo način kako da to rešimo a jedan je da se u parlamentu donese odluka, razreše članovi CIK-a i izabere nova komisija. Drugi način je da se interveniše u zakonu i stavi uslov da se mora birati nova komisija. Mi ćemo izabrati način koji je najmanje pravno sporan“, rekao je Dodik.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter