Izvor: Alo.rs
11.01.2024 u 14:26
0

SARAJEVO, IMATE LI SRAMA? Bračni par mora da plati POROĐAJ – razlog bizaran

Iako je period rođenja deteta najradosniji u životu svakog roditelja, bračni par iz Sarajeva ove dane provodi u administrativnoj agoniji zbog zakonskih propusta i nelogičnosti.

NAJBOLNIJE SU TRAUME KOJE MAJKA NAPRAVI DETETU: Ožiljci iz detinjstva pretvaraju se u rane koje koje nikada ne zarastu

Žena koja se porodila pre vremena i u periodu kada državne službe nisu radile mora da plati troškove porođaja i boravka u bolnici jer se nije prijavila na biro za zapošljavanje.

Prevremeno rođenje

Naime, bračni par čiji identitet nećemo objavljivati je za Kliks.ba ukazao na nelogičnosti sa kojima su se suočili.

Žena je bila u radnom odnosu do 31. decembra prošle godine i tog dana je dobila otkaz.

Njen suprug je naveo da je beba rođena prevremeno 2. januara, a utvrđeno je da nije zdravstveno osigurana i da ne može da dobije otpusnicu bez plaćanja svih troškova porođaja i boravka u bolnici.

Međutim, ona svakako nije mogla da se javi na biro jer su 1. i 2. januar bili neradni dani.

– Zakonski rok za prijavu na biro je 30 dana. Prerano se porodila 2. januara, a 4. januara je puštena iz bolnice, dok naša beba ostaje u inkubatoru. Kada smo otišli ​​po otpusnicu u blagajnu , rekli su nam da žena nije osigurana – objasnio je suprug porodilje.

Oni su juče otišli ​​na biro za zapošljavanje u opštini prebivališta gde im je rečeno da potvrdu o zdravstvenom osiguranju mogu da izdaju tek 10. januara.

Na pitanje da li je moguće retroaktivno vezati osiguranje 2. januara, rečeno im je da to nije moguće.

Račun o razvodu

Nakon toga su odlučili da se obrate Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, gdje im je rečeno da moraju da postupe po naredbi Zavoda za zapošljavanje, odnosno po uputama zavoda. Nakon toga, odlučili su da se prijave za pomoć Ministarstva zdravlja KS.

Troškovi iznose oko 1.000 maraka, a bez njihovog plaćanja nije moguće dobiti otpusnicu.

Ovaj bračni je naveo i da nisu dobili odgovor na pitanje da li je moguće da im se sredstva vrate ako nekako uspeju da uplate traženi iznos.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter