9°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Alo

Osuđen jer je davao informacije novinarima: UZBUNJIVAČU 45 MESECI ZATVORA!

 Bivši pripadnik obaveštajne službe američkog vazduhoplovstva osuđen je na 45 meseci zatvora zbog odavanja jednom novinaru strogo poverljivih informacija o programu dronova američke vlade.

Denijel Hejl iz Nešvila, iz države Tenesi, rekao je da je bio motivisan krivicom i željom za transparentnošću kada je istraživačkom novinaru otkrio detalje o vojnom programu dronova, za koje veruje da je neselektivno ubijao civile u Avganistanu, daleko od bojnog polja, preneo je "Gardijan".

"Verujem da je pogrešno ubiti, a posebno je pogrešno ubiti osobe koje su nemoćne da se brane", rekao je on na sudu, a preneo "Vašington post".

Hejl je dodao da je neophodno da se "odagna laž da je rat dronovima nešto što nas čini bezbednim, da su naši životi važniji od tuđih".

Prilikom izricanja kazne, okružni sudija Lijam O''Grejdi naveo je da je bitno da se drugi odvrate od odavanja vladinih tajni i rekao da je Hejl imao i druge mogućnosti osim da tajne podatke podeli sa novinskim izveštačem.

VAŽNO

PETKOVIĆ SAOPŠTIO: Dragici Gašić obezbeđeni lekovi i nova vrata

VUČIĆ IZ SKOPLJA: "Dijalog Beograda i Prištine je nemoguće nastaviti konstruktivno dok Kurti njega ne opstruira" (VIDEO)

MINISTAR VULIN PORUČIO: Niko nije jači od države i zakona!

PUTIN POSLAO POMOĆ: Ruski avioni gase vatrenu stihiju u Turskoj! (FOTO)

Optužbe protiv Hejla podignute su još u vreme administracije predsednika Donald Trampa i nastojanja njegove administracije da suzbije curenja informacija. To je jedan u nizu slučajeva koje je ministarstvo pravde pokrenulo poslednjih godina protiv sadašnjih i bivših zvaničnika vlade koji su novinarima otkrili klasifikovana dokumenta.

Tužilaštvo je za Hejla tražilo devet godina zatvora, a da je osuđen na tu kaznu, to bi bila najoštrija kazna u slučaju curenja informacija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar