3°C

Beograd

Photo: tanjug Russian Defense Ministry Press Service via AP

Izvor: Sputnjik

STVARANJE NUKLEARNE FLOTE U AUSTRALIJI OPASNA TENDENCIJA! Šojgu: "Ponovo će se pokrenuti trka u nuklearnom naoružanju"

Usmerenost AUKUS-a na stvaranje atomske podmorničke flote u Australiji je opasna tendencija. Realizacija tog plana ima negativan uticaj na globalnu i regionalnu bezbednost i to stvara uslove za podrivanje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

ŠOJGU O SPECIJALNOJ OPERACIJI U UKRAJINI: "Označila je kraj jednopolarnog sveta"

Šojgu je na otvaranju Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti u okviru vojno-tehničkog foruma "Armija 2022“ istakao da se navodima Vašingtona o neophodnosti nuklearnih podmornica u Australiji ponavlja situacija sa istupanjem SAD iz Sporazuma o likvidacijama raketa srednjeg i malog dometa. Tada je to bilo motivisano neophodnošću da se kompenzuju napori Rusije i Kine na stvaranju raketa sa dometom, koji je zabranjen Sporazumom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Šojgu je istakao da će se ponovo pokrenuti trka u nuklearnom naoružanju.

U toku spajanje sa NATO-om

Ministar je ocenio da AUKUS ima potencijal da preraste u vojno-politički savez i da je učešće nuklearnih i nenuklearnih država u zajedničkim vežbama o primeni nuklearnog oružja u suprotnosti sa obavezama Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Prema njegovim rečima alijansa AUKUS (između SAD, Velike Britanije i Australije) ne skriva planove o priključivanju novih regionalnih partnera, u toku je spajanje sa NATO-om.

- Suprotstavljanje Zapada jačanju multipolarnog sveta uporedo sa Evropom, najaktivnije se sprovodi u Azijsko-Pacifičkom regionu, gde su SAD počele da uništavaju postojeći sistem regionalne saradnje na osnovu ASEAN-a. Početak toga označilo je objavljivanje inicijative AUKUS od strane SAD, Australije i Velike Britanije. Planovi proširenja tog partnerstva, kao i priključenja novih regionalnih partnera se ne skrivaju - istakao je ministar. 

On je istakao da se odvija spajanje AUKUS-a sa NATO-om, koji je, sa svoje strane, objavio na samitu u junu o pretenzijama na dominantnu ulogu u Azijsko-Pacifičkom regionu.

- Istovremeno, sve zemlje NATO udaljene su hiljade kilometara od tog regiona - naglasio je on.

Zapad želi neokolonijalizam u Africi

Šojgu je još prokomentarisao da Zapad želi da vrati u Afriku kolonijalni poredak putem vojnog pritiska na suverene zemlje i pružanjem podrške separatističkim i terorističkim pokretima.

On je dodao da Ministarstvo odbrane Rusije želi da proširi saradnju sa afričkim zemljama u opblasti vojno-tehničke saradnje.

Ministar se osvrnuo i na posetu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, rekavši da je provokativna poseta novi korak ka destabilizaciji situacije u Azijsko-Pacifičkom regionu.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar